AP: Zapad i Rusija u  klinču zbog Srebrenice

Izvor: RTS, 01.Jul.2015, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AP: Zapad i Rusija u "klinču" zbog Srebrenice

Zapadne zemlje i Rusija su u duelu oko toga da li bi Savet bezbednosti UN trebalo da nazove srebrenički masakr genocidom u rezoluciji koja je najavljena povodom 20. godišnjice najgoreg masovnog ubijanja u Evropi posle Drugog svetskog rata, navodi američka agencija Asošiejted pres.
AP podseća da je Velika Britanija podnela nacrt rezolucije i ističe da je juče imala uvid u taj tekst u kojem se, kako navodi, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "najoštrije osuđuje genocid počinjen u Srebrenici" i ukazuje da su i Haški tribunal 2004. i Međunarodni sud pravde 2007. godine zaključili da je ubijanje više od 8.000 hiljada bosanskih muslimana u julu 1995. bilo genocid.

Američka agencija navodi da je Rusija, koja ima bliske verske veze sa Srbijom, predala Savetu bezbednosti UN alternativni nacrt rezolucije i tvrdi da je i u taj dokument juče imala uvid.
U ruskom nacrtu rezolucije, ističe AP, ne pominju se ni Srebrenica ni genocid, već se umesto toga "najoštrije osuđuju najteži zločini koji zabrinjavaju međunarodnu zajednicu kao celinu, a koji su počinjeni tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji nad osobama različitog etničkog porekla i veroispovesti", prenosi Tanjug.
Rezolucijom na rezolucuju uz mogući veto
Da li će Savet bezbednosti UN usvojiti neku rezoluciju, ostaje da se vidi budući da Rusija, kao stalna članica ovog tela, ima pravo veta, ukazuje agencija i dodaje da će SB UN raspravljati o komemoraciji događaja u Srebrenici 7. jula, a da Srbija vrši pritisak kako bi Rusija uložila veto na rezoluciju koju podržava Zapad.
AP navodi da je britanski ambasador u UN Metju Rajkroft rekao da je "20. godišnjica srebreničkog genocida prilika da se stane i razmisli o lekcijama naučenim u najmračnijim momentima istorije UN" i da će britanski nacrt ovekovečiti sećanje ne samo na srebreničke žrtve, već i na sve koji su stradali na svim stranama i ohrabriti dalje korake ka pomirenju u duboko podeljenoj Bosni.
Međutim, zamenik ruskog ambasadora u UN Petr Iljišev je, ukazuje američka agencija, juče izjavio da britanski nacrt rezolucije "stvara podele" i fokusira se na "samo jednu stranu sukoba", dok je, kako Iljlišev tvrdi, ruski nacrt rezolucije "generalniji i više se zalaže za pomirenje".
Asošiejted pres navodi da su lideri bosanskih Srba optuženi za naređivanje masovnog ubijanja muslimanskih dečaka i odraslih muškaraca koji su odvedeni iz enklave pod zaštitiom UN u gradu na istoku Bosne, ali da je nazivanje događaja u Srebrenici genocidom izazvalo talas negodovanja u Srbiji.
Srpski premijer Aleksandar Vučić je rekao da je spreman da prisustvuje komemorativnoj ceremoniji povodom godišnjice događaja u Srebrenici, ali je odbio da to nazove genocidom, već je to nazvao "velikim i strašnim zločinom", navodi američka agencija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zapad i Rusija u duelu zbog Srebrenice

Izvor: Press, 01.Jul.2015

Zapadne zemlje i Rusija su u duelu oko toga da li bi Savet bezbednosti UN trebalo da nazove srebrenički masakr genocidom u rezoluciji koja je najavljena povodom 20. godišnjice najgoreg masovnog ubijanja u Evropi posle Drugog svetskog rata, navodi danas američka agencija Asošiejted pres. ...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.