Bregzit pogađa 100.000 zaduženih građana Srbije

Izvor: Radio 021, 25.Jun.2016, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bregzit pogađa 100.000 zaduženih građana Srbije

Najmanje 100.000 porodica koje imaju stambene kredite u švajcarskim francima i evrima, direktno će biti pogođeno izlaskom Velike Britanije iz EU.

- Ishod britanskog referenduma doveo je do toga da je švajcarski franak naglo ojačao u odnosu na evro, što predstavlja novi udar na građane Srbije koji imaju zaduženja u švajcarcima, a takvih u Srbiji ima oko 20.000. Njima je, ako su, primera radi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << imali mesečnu ratu od 300 franaka, praktično preko noći rata skočila za oko 10 evra - ukazuje za Kurir Dejan Gavrilović iz udruženja bankarskih klijenata Efektiva, koji objašnjava i da će oscilacije kursa evra u narednom periodu uticati i na oko 80.000 građana sa stambenim kreditima u evrima.

- S obzirom na to da ovi građani imaju porodice, to znači da će referendum u Britaniji uticati na najmanje 400.000 ljudi - dodaje Gavrilović, koji podseća da je desetine hiljada građana zaduženo i u keš kreditima.

Broker Nenad Gujaničić smatra da se, ukoliko se kriza u EU nastavi, može očekivati nagli zaokret u visini kamata.

- Ukoliko bude velikih potresa u evrozoni, odnosno ako evro bude naglo oslabio, može se očekivati nagli zaokret u visini kamata. U suprotnom, euribor će postepeno nastaviti da raste tek kada se oporavi privreda evrozone i ECB počne da primenjuje restriktivniju politiku - kaže Gujaničić.

Autor: Kurir
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.