Izvor: RTV 5, 22.Jul.2012, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra nastavak konstitutivne sednice i izbor predsednika

Najčešće pominjani kandidat za predsednika parlamenta je Nebojša Stefanović iz Srpske napredne stranke.
Poslovnikom o radu parlamenta propisano je da predlog kandidata za predsednika Narodne skupštine podnosi najmanje 30 narodnih poslanika.
O predlogu kandidata za predsednika otvara se pretres nakon čega predsedavajući utvrdjuje listu kandidata. Pre izbora predsednika, skupština odlučuje da li će se glasati tajno ili javno, prozivkom.
Za predsednika parlamenta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << izabran je poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.
Na predlog predsednika Skupštine, parlament utvrdjuje broj potpredsednika koje predlaže najmanje 30 poslanika. Za potpredsednika će biti izabran kandidat za koga je glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.
Posle izbora novog rukovodstva, Skupština na novoj sednici treba da izabere vladu.
Vršilac dužnosti predsednika SNS Aleksandar Vučić rekao je pre nekoliko dana da će buduća vlada imati najverovatnije 16 resora, a ukupno 18 članova, uključujući predsednika i potpredsednike.
Tada je kazao i da će izmedju 24. i 26. jula biti formirana nova vlada koju će činiti koalicije oko SNS, Ujedinjenih regiona Srbije (URS), Socijalističke partije Srbije (SPS), stranke Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljajića.
Rasim Ljajić biće potpredsednik nove vlade i ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu, telekomunikacije i informaciono društvo, dok će Ugljanin najverovatnije biti ministar bez portfelja i zadržaće Kancelariju za održivi razvoj.
URS će se u vladi baviti ekonomijom, finansijama, regionalnim razvojem i evropskim integracijama, a članovi vlade iz te stranke biće Mladjan Dinkić, Verica Kalanović i Suzana Grubješić. 

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.