SNS i DS ratuju bez poente

Izvor: Danas, 13.Avg.2014, 01:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS i DS "ratuju" bez poente

Beograd - Naprednjaci i demokrate već danima ratuju saopštenjima u kojima razmenjuju žestoke optužbe za stanje u javnim preduzećima i drugim domenima, a najavljuju i razračunavanje na sudu.

Takva praksa nastavljena je juče, budući da je Demokratska stranka saopštila da srpska javnost s nestrpljenjem očekuje da se ispuni obećanje premijera Aleksandra Vučića o objavljivanju svih tajnih ugovora s kompanijama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a ubrzo je stigao odgovor >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Srpske napredne stranke.

„Siniša Mali i Goran Vesić su potvrdili da se projekat

Beograd na vodi realizuje bez ugovora, ali i otkrili nekoliko novih zastrašujućih činjenica.

Mali je izneo da je izneo da je renovirano zdanje Geozavoda u vrednosti 2,7 miliona evra bez tenderske procedure, što nije u skladu sa Zakonom o budžetu i Zakonom o javnim nabavkama“, navela je DS u saopštenju. S druge strane, u odgovoru SNS ističe se da je DS „potpuno u pravu - mi smo krivi što smo dobili poklon od 2,7 miliona evra, a zaslužna Demokratska stranka to nikada nije uspela“.

Proteklog vikenda demokrate su najavile da će zbog uvreda i kleveta na račun predsednika stranke Bojana Pajtića „tražiti zadovoljenje pred sudom“ od lidera Pokreta socijalista Aleksandra Vulina i „njegovih nalogodavaca i gospodara iz SNS“. Nasuprot tome, Vulin je poručio da „nema ništa protiv pokretanja sudskog postupka, ali da građani i dalje čekaju Pajtićev odgovor na pitanje - gde je novac od pljačke banaka Vojvodine i u Razvojnom fondu, na koje su demokrate odgovarale uvredama“.

U jednom od saopštenja DS ocenjuje i da je „cela Srbija svedok kako SNS na pitanja odgovara samo jednim refrenom: Pajtić je kriminalac“. „Svako ko SNS-u postavi jasno i argumentovano pitanje postaje žigosan“, smatraju demokrate.

Đorđe Vuković, programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju, ocenjuje za Danas da nije prvi put da DS i SNS vode rat saopštenjima, ali da se ne može reći koja je svrha svega toga.

„Osim nadmudrivanja pres-službi dveju partija, nije lako reći kakav je značaj takvog vida političke borbe. Da li će SNS ili DS uspeti da, eventualno, animiraju deo biračkog tela, odnosno apstinenata, ne može se sada proceniti. Takve ocene zahtevaju dugoročna istraživanja, pa treba sačekati jesen i videti da li je neka od sukobljenih strana imala bilo kakve koristi. Ali, trenutno izgleda da razmena optužbi neće ništa promeniti“, ukazuje Vuković.

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, kaže za Danas da se razmena saopštenja pre svega doživljava kao „borba za prestiž između pres-službi DS i SNS, kao i borba za prestiž njihovih lidera Aleksandra Vučića i Bojana Pajtića“.

„Na neobavezan način i jedna i druga strana govore o ozbiljnim temama, ali niko ne obraća posebnu pažnju na to jer je reč mahom o starim aferama i sličnim pitanjima kojima treba da se bave nadležne institucije. Dakle, iako sve deluje na prvi pogled ozbiljno, ni SNS ni DS ne donose ništa novo, osim što njihove pres-službe opravdavaju svoje postojanje“, konstatuje Stanković.

Letovanja

SNS i DS razmenile su kritike i na temu letovanja. Naime, naprednjaci su napali Pajtića zato što se nalazi na moru, a zatim su demokrate pozvale „suprotan tabor“ da postavi pitanje o letovanju Tomislava Nikolića. U tom kontekstu, DS je navela da je predsednik „sa suprugom i dva telohranitelja otputovao u Tursku državnim avionom“.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.