Nikolić u utorak predlaže mandatara

Izvor: Press, 17.Apr.2014, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić u utorak predlaže mandatara

Nikolić je danas obavio konsultacije sa predstavnicima koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije, Demokratskom strankom, predstavnicima liste okupljene oko Nove demokratske stranke, Savezom vojvođanskih Mađara, Strankom demokratske akcije Sandžaka i Partijom za demokratsko delovanje.

Konsultacije će biti nastavljene u utorak 22. aprila razgovorom sa predstavnicima izborne liste "Aleksandar Vučić - Budućnost u koju verujemo", koju čine >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Srpska napredna stranka, Socijaldemokratska partija Srbije, Nova Srbija, Srpski pokret obnove i Pokret socijalista, nakon čega će odrediti mandatara.

Lider SPS Ivica Dačić informisao je danas Nikolića da je ta stranka spremna da bude deo parlamentarne većine, o čemu će odluku doneti stranački organi, a o kadrovskim rešenjima biti reči posle Uskrsa.

On je precizirao da će danas biti održano Predsedništvo SPS, a posle Uskrsa i Glavni odbor stranke, a i koalicioni partneri JS i PUPS će donositi odluke na stranačkim organima.

Predsednik Demokratske stranke Dragan Ðilas rekao je na sastanku da ta stranka ne može da učestvuje u budućoj vladi, ali i da od Srpske napredne stranke nije ni dobila poziv za razgovore na tu temu.

Ðilas je posle sastanak rekao da je predsednika obavestio i da je stav DS da treba odustati od ideje rotiranja na godinu dana na mestu predsednika skupštine, jer se time, kako smatraju u toj stranci, unižava ugled najvišeg zakonodavnog tela.

Lider Nove demokratske stranke Boris Tadić izjavio je posle sastanka da neće ući u vladu u kojoj je SPS, a njegovi koalicioni partneri iz LSV Nenad Čanak i ZZS Dušan Petrović odbacili spekulacije medija da samostalno razgovaraju sa naprednjacima.

"Naša lista ne ulazi u vladu u kojoj je SPS, ta vlada ne bi bila delotvorna, jer SPS nema personalna rešenja koja mogu dovesti do napretka Srbije, a njihovi kadrovi u resorima vlade do sada nisu pokazali spremnost da sprovode reforme", rekao je Tadić, koji je zatim održao i konferenciju za novinare u sedištu stranke na kojoj je poručio da će NDS biti opozicija, ali da će podržavati inicijative vlade koje su od interesa za državu i građane. 

Na konsultacije je potom došao predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, koji je najavio da će koalicioni sporazum sa SNS o formiranju buduće vlade najverovatnije biti potpisan sredinom sledeće sedmice, odnosno da će SVM biti deo vladajuće većine.

Na konsultacijama kod predsednika danas su bili i lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, koji je rekao da očekuje poziv na razgovore o vladi od budućeg mandatara, ali da ta stranka neće po svaku cenu ulaziti u vladu, već da će uslov biti veće uključivanje Bošnjaka.

"Očekujemo da eventualno razgovaramo sa budućim mandatarom, jer je on rekao da će razgovarati sa svim strankama o vladi, ali naš ulazak bi bio uslovljen time da se u program vlade uvrste osnovna načela naše stranke, odnosno veće uključivanje Bošnjaka", objasnio je Ugljanin.

Predsednik partije za demokratsko delovanje Riza Halimi je, posle razgovora sa Nikolićem, saopštio da ta stranka ne pretenduje da direktno učestvuje u vladi, ali da je zainteresovana da zajedno sa budućom vlasti radi na rešavanju životnih i ekonomskih problema u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

Poslednja lista sa kojom će perdsednik Nikolić razgovarati pre saopštavanja imena mandatara za sastav vlade biće "Aleksandar Vučić - Budućnost u koju verujemo", koja ima 158 od 250 poslanika u novom sazivuparlamenta, međutim taj sastanak će biti održan po završetu Uskršnjih praznika, u utorak. 
Pogledaj vesti o: Nova socijaldemokratska stranka

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.