DSS protiv promene Ustava

Izvor: RTS, 26.Jul.2014, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS protiv promene Ustava

Srbiji nije potrebna promena Ustava, jer je sadašnji dobar, već promena politike evropskih integracija, ocenio je zamenik predsednika Demokratske stranke Srbije Aleksandar Popović, koji smatra još važećim sporazum sa SNS, da je za pokretanje promene Ustava potrebna saglasnost te dve stranke.

Popović u intevjuu Fonetu objašnjava da su za DSS važeći svi sporazumi koje potpiše, dok se voljom obe strane ne raskinu, pa tako i sporazum kojim je njegova stranka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << podržala na izborima Tomislava Nikolića, kao predsedničkog kandidata SNS.

Postoji poslovica da se čovek drži za reč, a ovde ne postoji samo reč, već i potpis. Kao ozbiljni ljudi, mi stojimo iza onoga što potpisujemo, precizirao je Popović.

Ne postoji ni jedan razlog zbog čega bi DSS pitala Nikolića da li je za njega, odnosno za stranku čiji je tada bio predsednik, važeći sporazum koji je tada potpisao.

Jeste važeći, sporazumi se potpisuju da bi važili, pa je besmisleno da mi to pitanje sada zvanično postavljamo, smatra Popović.

On je ocenio da je moguće da će javnost da traži od Nikolića da se oglasi da li je sporazum važeći i napominje da će oglašavanje ili neoglašavanje predsednika Srbije "jako mnogo reći".

Sporazum je za nas važeći, verujemo da je i za SNS, a ako nije, onda to znači da SNS njihov potpis ne obavezuje, napomenuo je Popović.

On je dodao da se DSS stranka nije pokajala što je podržala Nikolića na predsedničkim izborima, jer u tom trenutku, kao stranka koja se zalagala za promenu politike koju Srbija vodi, nije ni mogla drugog, osim opozicionog kandidata.

Popović ne vidi da je njegova stranka mogla bilo koji drugačiji potez da napravi, jer bi se sve drugo protumačilo kao podrška vlasti protiv koje je DSS tada bila.

Svi oni koji sad govore da su za promenu Ustava, uz izuzetak LDP i LSV, pre samo nekoliko godina bili su za taj Ustav i primedbe koje danas imaju tada nisu iznosili, podseetio je Popović, ističući da DSS svoj stav o Ustavu nije menjala, za razliku od ostalih stranaka koje se izjašnjavaju za njegovu promenu.

Prema njegovim rečima, nije pitanje zbog čega DSS ima isti stav kao pre nekoliko godina, već je suštinsko pitanje za sve druge zbog čega su promenili stav u međuvremenu, mada je "jasno da je želja za promenom Ustava stigla iz Brisela i Vašingtona".

Ne postoji ni jedan akt koji je savršen, ali se vo nikada ne kolje zbog kilograma mesa, a pogotovo se to ne radi kada to zahteva neko drugi i kada to nije vaš interes, ukazao je Popović.

Ni jedna od stranaka vladajuće koalicije u izbornoj kampanji nije rekla da će menjati Ustav, podsetio je Popović, koji smatra da apsolutno ne stoji stav da neko može da sprovodi bilo šta zato što ima većinu.

Na izborima se nije odlučivalo o promeni Ustava

Nije se na izborima glasalo o promeni Ustava, uzvraća Popović na primedbu o legitimitetu DSS da osporava pravo strankama koje su dobile izbore da menjaju Ustav.

On je ubeđen da se Ustav neće menjati, jer čak i ako postoji "želja nomenklatura parlamentarnih stranaka, za tako nešto neće postojati volja građana" i to ilustruje primerom Švajcarske, gde je većina stranaka bila za ulazak u Evropsku uniju (EU), ali su građani to na referendumu odbacili.

Povodom najava da će biti formirano radno telo za promenu Ustava, Popović "ne vidi nikakav razlog da DSS bude u bilo kakvom telu koje će se baviti uzaludnim i po državu lošim poslom".

Na učestale primedbe da Ustav ne pruža osnov za nezavisnost pravosuđa, Popović odgovara da stanje u toj oblasti nije prouzrokovano Ustavom, već "katastrofalnim promenama koje je dvojac Malović-Homen napravio u pravosuđu".

Da je Ustav problem za nezavisnost pravosuđa, onda bi se to, prema njegovim rečima, videlo mnogo pre "takozvane reforme pravosuđa" koju je sprovela vlada Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije.

Na to bi, svakako, prilikom izrade Ustava, i neko od eksperata skrenuo pažnju, što se nije desilo. Prema tome, mislim da taj argument ne stoji, naglasio je Popović.

Upitan da li se stranka koju predvodi oseća odgovornom za delove Ustava za koje se tvrdi da nisu dobri, Popović je odgovorio da Ustav nije donela DSS, već građani, uz ogromnu podršku političkih stranaka.

Prema njegovim rečima, preambula Ustava u kojoj se pominje Kosovo ima smisla, iako se "ova Vlada ne drži Ustava".

"Hajde da ne podešavamo Ustav prema Vladi koja krši Ustav. To je kao kada biste preticali preko pune linije, a kad vas zaustavi policajac, kažete da to što postoji zakon ne znači ništa. To što neka Vlada ne poštuje Ustav, što kršenje Ustava, kao u slučaju Briselskih sporazuma, objašnjava političkim stavom, ne znači da ga treba menjati", predočio je Popović.

Govoreći o oktobarskim izborima za predsednika DSS, Popović je ocenio da je od njih važnije da se promoviše politika stranke.

Svakako ćemo svi mi koji smo u vrhu stranke morati da prihvatimo deo tereta na svoja leđa da bismo nadoknadili odlazak iz dnevne politike najvećeg srpskog državnika u prvoj deceniji 21. veka, naglasio je Popović, misleći na Vojislava Koštunicu.

Stranka će morati da nešto menja u svom nastupu, ali ne i osnove svoje politike. Striktno smo protiv ulaska u NATO, za zaštitu državnih i nacionalnih interesa, protiv ulaska u EU, za političku neutralnost, potpuni suverenitet Srbije i odgovornu nacionalnu ekonomsku politiku, istakao je Popović.

Da mi sami donosimo odluke o sopstvenoj sudbini i politici, a da nam ih ne donosi niko spolja, objasnio je on i ponovio da DSS i Koštunica nemaju nikakve veze sa napadom na ambasadu Nemačke u Beogradu, posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova 2008.godine.

Kada je Koštunica bio premijer, Srbija je zaustavila primenu Ahtisarijevog plana u Savetu bezbednosti, a srpska politika je imala kičmu, pa je zbog toga on bio i jeste i danas trn u oku onim spoljnim faktorima koji nisu prijatelji Srbije, o čemu iscrpno govore depeše "Vikiliksa", ukazao je Popović i zaključio da je Koštunica to isto i delu domaćih političara.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.