Blokirani putevi ka Leposaviću, kamenicama na autobus sa Srbima (VIDEO)

Izvor: RTS, 29.Mar.2017, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blokirani putevi ka Leposaviću, kamenicama na autobus sa Srbima (VIDEO)

Više od 60 autobusa sa pristalicama SNS-a, koje su se uputile u Leposavić na miting podrške kandidatu za predsednika Srbije Aleksandru Vučiću, zaustavljeno je jutros na više mesta južno od Ibra. U mestu Labljane kamenovan konvoj autobusa sa Srbima iz Kosovskog Pomoravlja, javlja izveštač RTS-a. Iz Gračanice vraćeno 18 autobusa, a pet iz Kline i okolnih sela. Primetili smo nastojanja da bi Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vulin, ako bi pokušao da dođe na miting, mogao biti priveden, kaže Marko Đurić.
Pripadnici pokreta "Samoopredeljenje" kamenovali su u mestu Labljane na putu Gnjilane–Priština konvoj autobusa sa Srbima iz Kosovskog Pomoravlja, posle čega je vraćeno tridesetak autobusa.

Po nekoliko desetina Albanaca blokiralo je puteve kod Velike Hoče, kod Rudnika kod Srbice, Štrpca, Goraždevca, na izlasku iz Prištine, javlja izveštač RTS-a.
Kažu da se na taj način suprotstavljaju dolasku srpske delegacije na Kosovo, a istakli su i parole protiv Aleksandra Vučića.
Poslanik Srpske liste u kosovskoj skupštini Bojan Mitić rekao je da su pripadnici kosovske policije kod Vučitrna i Miloševa zaustavljali vozila.
Iz Gračanice je vraćeno 18 autobusa, a pet iz Kline i okolnih sela.
Na izlazu iz Kosovske Mitrovice oko 10 autobusa uspelo je da se probije ka Leposaviću, pošto su se Albanci povukli sa puteva.
Kroz mesta koja su bila blokirana sada može da se prođe, ali je i policija neko vreme zaustavljala autobuse i automobile, ne dozvoljavajući Srbima da nastave put ka Leposaviću, pod izgovorom da im je ugrožena bezbednost, javlja izveštač RTS-a.

Potpredsednik SNS-a i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da su blokade u južnoj pokrajini sinhronizovana i organizovana akcija, koja predstavlja napad na slobodu kretanja Srba.
"Na njihovu slobodu kretanja ali i na njihovo pravo da biraju, zbog toga što se očigledno pojedine političke poglavice u Prištini plaše izbora snažnog predsednika Srbije. Sa druge strane, vidimo da institucije u pokrajini nisu funkcionalne, na tim barikadama nismo videli nijednog policajca koji bi omogućio građanima da prođu", rekao je Đurić.
Dodao je da su se mogla primetiti i nastojanja da ministar Aleksandar Vulin, ukoliko se pojavi na današnjem skupu, bude zadržan ili priveden.
Član Izvršnog odbora SNS-a Branimir Stojanović rekao je da su se demonstranti pojavili odjedanput, da policije nije bilo u blizini.
"Policije nije bilo da se pojavi i reaguje. Kada se pojavila, ono što je još gore, njihov odgovor je bio da ne mogu da im obezbede bezbednost i da moraju da se povuku", rekao je Stojanović.
Aleksandar Vučić je biračima u pokrajini poručio da žali zbog neprijatnosti kojoj su građani bili izloženi, ali i da mu je drago što je svet video kakav mu je doček pripreman.
U međuvremenu, portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič poručila je da EU zahteva od vlasti na Kosovu da svima koji to žele omoguće prisustvo na današnjim mitinzima na severu Kosova.
Oglasio se i kosovski predsednik Hašim Tači, koji je poručio da su blokade puteva neprihvatljive.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.