EU: Tači izabran u atmosferi nasilja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2016, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Tači izabran u atmosferi nasilja

Nasilje u bilo kom obliku i sa bilo čije strane je neprihvatljivo, a zapaljiva retorika samo produbljuje podele i otežava dijalog, saopšteno je danas u Briselu, povodom okolnosti i atmosfere u kojoj je Hašim Tači izabran za kosovskog predsednika.

"Skupština Kosova izabrala je Hašima Tačija za predsednika Kosova u napetoj atmosferi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << punoj razdora. Scene čiji smo svedoci bili juče u skupštini tim povodom su izuzetno zabrinjavajuće", navodi se u saopštenju portparola Evropske službe za spoljne poslove.

Kako se navodi, od političkih lidera na Kosovu očekuje se da se ponašaju odgovorno i da zajedno rade na smanjivanju tenzija.

Spoljnopolitički projekat EU upašće u haos

Bečki dnevnik "Standard" ocenio je danas da Kosovo politički stoji u mestu, dok se EU i SAD nalaze pred teškom odlukom da li će uslišiti želju opozicije da se održe prevremeni izbori, pošto bi tada dozvolili ucenu, i to još nasiljem, koje primenjuje opozicija.

Povodom političke krize na Kosovu taj list konstatuje da je do sada međunarodna zajednica na Kosovu polagala nadu da će se kriza sama rešiti, ali smatra da to više ne može da traje dugo, jer opozicija bojkotuje skupštinu već pola godine bacanjem suzavca.

"Ako se dozvoli da se situacija nastavi, Kosovo će, kao jedan spoljnopolitički projekat EU, upasti u haos", ocenjuje list koji smatra i da opozicija neće popustiti.

"Standard" ističe da se navodno radi o sporu oko sporazuma sa Srbijom i Zajednice srpskih opština, ali ukazuje da to interesuje samo deo opozicije, dok većina želi samo vlast.

"Političari koji su navikli da budu u žiži međunarodne pažnje previđaju da je Kosovo samo jedna mala država na Balkanu, a zasigurno ne centar sveta kojim moraju prioritetno da se bave EU i SAD. Krivica da se ti ljudi precenjuju je i u tome što im se predugo međunarodno "titralo"", zaključuje "Standard".

268

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

EU: Zapaljiva retorika u Prištini produbljuje podele

Izvor: RTS, 27.Feb.2016

Skupština Kosova izabrala je Hašima Tačija za predsednika Kosova u napetoj atmosferi punoj razdora, saopštava Evropska unija. . Nasilje u bilo kom obliku i sa bilo čije strane je neprihvatljivo, a zapaljiva retorika samo...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.