Niš još nije našao prostor za 1.500 umetničkih dela

Izvor: N1 televizija, 23.Maj.2017, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš još nije našao prostor za 1.500 umetničkih dela

Iako je Agencija za restituciju Galeriju "Srbija" vratila naslednicima nekadašnjih vlasnika pre skoro četiri godine, gradske vlasti ni pred samo iseljenje fonda Galerije, nisu našle prostor za 1.500 dela jugoslovenske i srpske baštine, nastala od 1965. godine do danas.

Iz ove ustanove su, kažu, dobili nalog od Grada da se isele iz ovog prostora do 1. juna, ali ne i predlog gde da prebace slike, grafike, skulpture i ostala dela, koja su, navode, deo najvrednije umetničke >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << zbirke u centralnoj Srbiji.

„Nama jedino preostaje na ulicu ili u Gradsku kuću da unesemo ova dela. Taj predlog će možda i uslediti i možda će da se opamete i shvate ozbiljnost situacije“, kaže direktor GSLU Milić Petrović

„Srbija je u kompletnom sunovratu u domenu kulture, jer jedna od najvrednijih zbirki doživljava traumu, nepoštovanjem umetnika od strane gradskih vlasti. Galerija će jedina ispaštati jer mora naslednicima da se plaćaju penali, odnosno stanarina ukoliko se ne iselimo do 1. juna. Na ovo su nas upozorili iz Grada uz naredbu da napustimo zgradu“, dodaje Milić Petrović.

Većnica zadužena za kulturu Jelena MItrovski tvrdi da umetnine sigurno neće završiti na ulici. „Gledamo da na najbolji mogući način rešimo taj problem i biće to brzo rešeno. Neće biti dovedeni u situaciju da ne znaju šta će sa delima. Mi imamo isti cilj, nismo suprotstavljene strane, radimo svi na tome. Taman posla, vrednim umetničkim delima neće ništa faliti, na najbolji mogući način će biti to rešeno“.

Za izložbeni prostor, dodala je, koristiće se ubuduće Oficirski dom kao “privremeno ili trajno rešenje”.

Međutim, iz GSLU kažu da sastanci sa gradskom vlašću nisu bili konstruktivni i upravo lokalnu samoupravu smatraju odgovornom za to što su ovu ustanovu kulture stavili “pred svršen čin” i doveli u situaciju da strahuju za svoj opstanak, iako se godinama znalo da će zgrada koju koriste biti vraćena vlasnicima.
Pogledaj vesti o: Restitucija

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.