Izvor: B92, 02.Jul.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TI: Napad na ogranak u BiH

Sarajevo -- Transparensi internešenel (TI) sa sedištem u Berlinu obratio se vladama država i njihovim ambasadama u BiH zbog "serije neobjašnjivih medijskih napisa o ogranku TI u BiH".

"Iako je TI BiH ključni akter borbe protiv korupcije, a za vladavinu prava i od suštinskog je značaja po zemlju i region, neosnovane tvrdnje premijera (RS MIlorada) Dodika, koje oslikavaju ogranak TI za BiH kao kriminalni elemenat, uz impliciranje pravnih sankcija i pretnji, dodatno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su usložile situaciju", navodi se u saopštenju Transparensija.

Iz te organizacije su izrazili nadu da će vladavina prava pobediti i da će takve optužbe dobiti mogućnost nezavisnog suočavanja sa pravosuđem BiH u punom skladu sa principima pravičnog procesa i nepristrasnosti.

Više medija u Republici Srpskoj objavilo je juče informacije prema kojima se nevladina organizacija Transparensi internešenel BiH optužuje za reketiranje smenjenih zvaničnika i biznismena iz RS.

Premijer RS Milorad Dodik rekao je da će vlast tog entiteta zaštititi svedoke koji su pred državnim tužilaštvom prozvali pojedince iz Transparensija i drugih institucija da su koristili svoje pozicije kako bi zaplašili i iznudili novac od ljudi iz RS.

Transparensi smatra da su slični napadi potpuno neprihvatljivi u bilo kojoj zemlji ili entitetu, koji se temelje na demokratiji i vladavini prava.

Ta organizacija je saopštila da očekuje jasan stav entitetskih i državnih vlasti, kao i međunarodne zajednice, prema kojem će se dati do znanja da se sličan tretman nezavisnih organizacija neće tolerisati.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nastavljaju se napadi na Transparency International

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Jul.2008

Transparency International, sa sjedištem u Berlinu, danas se vladama država koje imaju ambasade u BiH obratio povodom serije medijskih napisa o ogranku TI-a u BiH navodeći da su situaciju dodatno usložile neosnovane tvrdnje premijera Republike Srpske Milorada Dodika koje odslikavaju ogranak TI-a...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.