Prebrojavanje glasova na lokalnim izborima u BiH

Izvor: RTS, 02.Okt.2016, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prebrojavanje glasova na lokalnim izborima u BiH

Opštinske izborne komisije i izborni štabbovi stranaka saopštavaju prve rezultate lokalnih izbora u BiH. Ni ove godine nije bilo izbora u Mostaru, jer nije sprovedena odluka Ustavnog suda BiH, niti izmenjen Statut Gradskog vijeća.
Kandidat za načelnika opštine Višegrad Mladen Đurević iz SNSD-a proglasio je pobedu u trci za načelnika ove opštine.

Na oko 30 obrađenih biračkih mesta u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Banjaluci u prednosti je kandidat SNSD-DNS-SP za gradonačelnika Banjaluke Igor Radojičić, koji je prema tim podacima osvojio više od 16.000 glasova, dok je njegov glavni protivkandidat osvojio 10.000 glasova.
U Trebinju, prema podacima SNSD-a njihov kandidat za gradonačelnika Luka Petrović u prednosti je za 1.600 glasova u odnosu na aktuelnog gradonačlnika Slavka Vučurevića.  
Građani Bosne i Hercegovine birali su lokalnu vlast za naredne četiri godine. Biralo se 10 gradonačelnika i 131 načelnik opštine. Od toga, četiri gradonačelnika u Federaciji BiH i šest u Republici Srpskoj.
Osim toga, građani su birali i ukupno 3.136 odbornika za 74 opštinska veća u Federaciji BiH i 57 skupština opština u Republici Srpskoj.
Prema rezultatima gradskih i opštinskih izbornih komisija do 19 časova u Bijeljini izašlo je je 60.71 odsto birača, u Prijedoru 46.46 odsto, u Trebinju 66.91 odsto, a u Višegradu 65,68 odsto.
U ambasadi BiH u Beogradu glasalo je 35.00 odsto birača.  
Izborni dan obilovao je nepravilnostima – biračka mesta nisu bila otvorena na vreme, a iako je na snazi bila izborna tišina do zatvaranja birališta, ona je više puta prekršena. 
Najvećih problema bilo je u Stocu, gde je kandidat za načelnika opštine fizički napao članove izborne komisije.
Tri miliona i 263.906 birača, koliko ih je ukupno uvedeno u birački spisak, moglo je da glasa na oko 5.500 biračkih mesta.
Po jedno biračko mesto je bilo otvoreno u Ambasadi BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu i Ambasadi BiH u Beogradu. 
Regularnost izbora nadgledalo je oko 70.000 stranačkih, nevladinih i zvaničnih posmatrača. 
Izbori u BiH koštali su osam miliona konvertibilnih maraka, odnosno četiri miliona evra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izbori u BiH: Dodikova SNSD pobedila u RS, neizvesno u Srebrenici

Izvor: RTS, 02.Okt.2016

Opštinske izborne komisije i izborni štabovi stranaka saopštile su prve rezultate lokalnih izbora u BiH. Kandidat SNSD vodi u Banjaluci i većini opština u RS. Mladen Grujičić, kojeg podržavaju srpske stranke, proglasio pobedu u Srebrenici. SDA izgubila više od 16 opština, među kojima...

Nastavak na RTS...

Pobeda SNSD, težak poraz SDA, Abdić vodi u Velikoj Kladuši

Izvor: B92, 02.Okt.2016

Sarajevo -- Na izborima za gradonačelnika Banjaluke prema nezvaničnim podacima stranaka s terena, kandidat SNSD Igor Radojičić pobedio protivkandidata iz Saveza za promene...SNSD je odneo pobedu na izborima za gradonačelnika Zvornika, a kandidat te stranke Luka Petrović vodi i u trci za gradonačelnika...

Nastavak na B92...

Foča: SNSD-u 31% glasova za odbornička mjesta, SDS-u 14%

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Okt.2016, 10:52

FOČA - Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Foča Radisav Mašić, na osnovu preliminarnih rezultata Opštinske izborne komisije, u koje nisu uključeni glasovi sa tri sporna biračka mjesta, dobio je 4.492 glasa (45,6 odsto), a kandidat SRS Republike Srpske Zdravko Krsmanović 3.394 ili 34,5 odsto...Na...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.