NATO: Crna Gora istinski napreduje ka članstvu

Izvor: Mondo, 15.Apr.2015, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO: Crna Gora istinski napreduje ka članstvu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da su razgovori koje su on i Savet NATO danas u Briselu vodili s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem potvrdili podršku evro-atlantskim integracijama Crne Gore.

Foto: Vlada Crne Gore

"Crna Gora je ostvarila istinski napredak ka članstvu u NATO, sprovela bitne reforme >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i predvodnik je u regionalnoj saradnji i potvrdila je da deli naše vrednosti", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za štampu s Đukanovićem.

Stoltenberg je naglasio da se uz podršku ubrzano sprovode reforme koje otvaraju put članstvu Crne Gore u NATO i naveo da će krajem godine šefovi diplomatija Atlantskog saveza odlučiti o pozivu

Podgorici da podnese molbu za članstvo u NATO.

Generalni sekretar NATO je istakao da su današnji njegovi i razgovori Saveta NATO s Djukanovićem pokazali šta još treba Crna Gora da učini u reformama, a posebno na području obaveštajnih službi, uz jačanje vladavine prave i snaženje javne podrške članstvu Crne

Gore u NATO.

"Zemlje koje ulaze u članstvo Atlantskog saveza, po rečima Stoltenberga, moraju biti u stanju da osnaže demokratiju, pospeše bezbednost i život građana učine sigurnijim", naglasio je čelnik Atlantskog saveza.

Stoltenberg je ukazao da Crna Gora operativno i finansijski doprinosi misiji NATO u Avganistanu.  Crnogorski premijer Đukanović je izjavio da je Stoltenberga izvestio o napretku Crne Gore u sprovođenju reformi na ključnim sektorima, kao što je vladavina prava.

On je podvukao da je uveren da će vlasti u Podgorici idućih meseci sprovesti tražene uslove kako bi Crna Gora postala nova članica Atlantskog saveza.

Đukanović je ocenio da je stabilnost i dalje ključni izazov za Zapadni Balkan i rekao da je integracija pravi način da se  zajamči bezbednost regiona, tako da politika "otvorenih vrata" NATO predstavlja pravi ishod za to.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

"NATO avioni sve bliži granicama Rusije"

Izvor: Mondo, 15.Apr.2015

Rusija je primetila nagli porast broja letova NATO aviona blizu ruskih granica, izjavio je danas stalni ruski predstavnik pri NATO Aleksandar Gruško...Foto: Getty Images.."Danas, možemo da videmo naglo povećanje aktivnosti NATO. NATO ne treba da bude iznenađen da mi pratimo i presrećemo te avione...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.