Izvor: B92, 26.Dec.2009, 02:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izborna tišina u Hrvatskoj

1571. Rođen nemački astronom, matematičar i fizičar Johan Kepler. Uz pomoć tri fundamentalna zakona o kretanju planeta dokazao Kopernikovu hipotezu o heliocentričnom sistemu.

1822. Rođen francuski hemičar i biolog Luj Paster, izumitelj vakcina protiv besnila, antraksa i crvenog vetra. Izumeo postupak konzerviranja hrane sprečavanjem razmnožavanja bakterija, kasnije nazvan pasterizacija. Osnovao mikrobiologiju i stereohemiju i 1888. formirao institut nazvan po njemu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

1831. Engleski prirodnjak Čarls Darvin brodom Bigl isplovio iz Plimuta i počeo petogodišnju naučnu ekspediciju. Na istraživanjima koja je obavio tokom tog putovanja zasnovao teoriju o evoluciji živih bića, objavljenu 1859. u delu "Poreklo vrsta".

1882. Ukazom kneza Milana Obrenovića o odobrenju Trgovinskog sporazuma i Konzularne konvencije sa SAD, uspostavljeni diplomatski odnosi Srbije i SAD.

1927. Jedan od vođa Oktobarske revolucije i prvi šef sovjetske diplomatije Lav Trocki isključen iz Komunističke partije pošto je u političkim sukobima pobedila frakcija Josifa Visarionoviča Staljina. Trocki potom proteran iz SSSR-a i ubijen u Meksiku 1940, po Staljinovom nalogu.

1945. U Vašingtonu osnovan Međunarodni monetarni fond. Pravilnik o radu Fonda izradila monetarna i finansijska konferencija 44 zemlje Ujedinjenih nacija, koju je u leto 1944. u Breton Vudsu sazvao predsednik SAD Frenklin Ruzvelt.

1948. Vlasti Mađarske uhapsile rimokatoličkog kardinala Jožefa Mindsentija zbog antikomunističkog delovanja.

1949. Holandska kraljica Julijana potpisala dokument kojim je Indonezija dobila suverenitet, posle više od tri veka holandske kolonijalne uprave. Za prvog predsednika Indonezije izabran Ahmed Sukarno, vođa oslobodilačkog pokreta.

1956. Flota Ujedinjenih nacija počela čišćenje Sueckog kanala, koji su Egipćani onesposobili tokom Sueckog rata, potopivši u njemu veći broj brodova.

1969. Libija, Sudan i Ujedinjena Arapska Republika postigli dogovor o stvaranju vojnog, političkog i ekonomskog saveza.

1972. Umro kanadski državnik Lester Bouls Pirson, šef diplomatije i premijer, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1957, za napore uložene u rešavanje Suecke krize.

1972. Australija obustavila vojnu pomoć Južnom Vijetnamu i tako okončala učešće u Vijetnamskom ratu.

1975. Više od 400 rudara poginulo u eksploziji u rudniku uglja u Časnali, u indijskoj državi Bihar.

1978. Umro alžirski državnik Huari Bumedijen, predsednik Alžira od juna 1965, kada je državnim udarom oborio Ahmeda Bena Belu.

1979. Predsednik Avganistana Hafizula Amin pogubljen posle državnog udara koji su podržale trupe SSSR-a, ušavši dva dana ranije u Avganistan, u prvoj vojnoj intervenciji SSSR-a van zemalja Varšavskog pakta.

1985. U istovremenim napadima palestinskih terorista na putnike ispred šaltera izraelske avikompanije El Al na aerodromima u Rimu i Beču ubijeno 16 osoba, među njima jedan napadač, povređeno više od 100 ljudi.

1989. Egipat i Sirija, posle 12 godina prekida, obnovili pune diplomatske odnose.

1995. Francuska izvršila petu u seriji nuklearnih proba u Južnom Pacifiku, što je izazvalo osude širom sveta.

1996. U Ruandi počelo prvo suđenje za genocid učesnicima masakra nad 800.000 pripadnika plemena Tutsi 1994.

1996. Bivši premijer Španije Felipe Gonsalez saopštio da je Komisija OEBS-a utvrdila da je koalicija Zajedno pobedila na lokalnim izborima u 13 gradova u Srbiji i u devet beogradskih opština. Mirni protesti građana u Srbiji, koji su tražili priznavanje izbornih rezultata, nastavljeni uprkos intervenciji policije.

1998. Na severu Kosova, posle kratkog primirja, obnovljeni sukobi srpskih snaga bezbednosti i kosovskih Albanaca.

1998. Irak saopštio da ne priznaje zone zabranjenog leta koje je posle Zalivskog rata 1991. Zapad uspostavio iznad severa i juga te zemlje, i počeo seriju sukoba sa snagama SAD.

2000. Većina Rusa za ličnost veka izabrala vođu Oktobarske revolucije Vladimira Iljiča Lenjina.

2000. Kina i Kuba u Havani potpisale protokol o jačanju vojne saradnje.

2001. Na opštim izborima u Zambiji glasači satima čekali da glasaju, na trećim opštim izborima u toj zemlji od sticanja nezavisnosti.

2002. U napadu čečenskih bombaša-samoubica na zgradu lokalnih vlasti u Groznom poginule 63 osobe, povređeno 178 osoba. Od siline detonacije zgrada se srušila.

2004. Umrla Suzan Zontag, američka književnica.

2006. Umro je francuski tekstopisac Pjer Delanoe, koji je pisao za desetine francuskih pevača od Edit Pjaf i Šarla Aznavura do rokera Džonija Holideja.

2007. U samoubilačkom napadu u predgradju Islamabada ubijena je bivša pakistanska premijerka i liderka opozicije Benazir Buto, nakon predizbornog mitinga u gradu Ravalpindi. U napadu je poginulo još najmanje 20 ljudi, a u neredima koji su usledili ubijeno je više desetina osoba.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela izborna tišina u Hrvatskoj

Izvor: RTS, 26.Dec.2009

Uoči predsedničkih izbora u Hrvatskoj, izborna tišina. Na izborima učestvuje 12 kandidata, a pravo glasa ima gotovo 4,5 miliona birača. ..U Hrvatskoj je u ponoć počela izborna tišina uoči predsedničkih izbora, i trajaće do zatvaranja biračkih mesta u nedelju, 27. decembra u 19 časova...Na...

Nastavak na RTS...

Počela izborna tišina u Hrvatskoj

Izvor: NaDlanu.com, 26.Dec.2009

ZAGREB, 26. decembra 2009. (Beta) - U Hrvatskoj je u petak u ponoć počela izborna tišina uoči predsedničkih izbora, koji su zakazani za nedelju, 27. decembar. Za vreme izborne tišine nisu dozvoljene izborne reklame kao ni objavljivanje privremenih rezultata ili procena. Pravo glasa na petim po...

Nastavak na NaDlanu.com...

Izborna tišina u Hrvatskoj

Izvor: RTS, 26.Dec.2009

Uoči predsedničkih izbora u Hrvatskoj, izborna tišina. Na izborima učestvuje 12 kandidata, a pravo glasa ima gotovo 4,5 miliona birača. ..U Hrvatskoj je u ponoć počela izborna tišina uoči predsedničkih izbora, i trajaće do zatvaranja biračkih mesta u nedelju, 27. decembra u 19 časova...Na...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.