Izvor: B92, 13.Avg.2009, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banke na sudu zbog kamata

Sarajevo -- U Opštinskom sudu u Sarajevu počeo je dokazni postupak protiv banaka koje su podigle kamate na potrošačke kredite tokom otplate.

Nadležna inspekcija je podnela 192 prekršajna naloga protiv deset banaka u Bosni i Hercegovini, zbog neosnovanog podizanja kamata. Ako sud potvrdi navode inspekcije, uslediće i tužbe protiv banaka. Prva se pred sudom našla Inteza San Paolo banka.

Podizanje kamata u komercijalnim bankama, koje je izazvalo ogorčenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u bosanskohercegovačkoj javnosti, konačno je postalo sudski slučaj u Bosni i Hercegovini.

Prvi pretres održan je juče pred Opštinskim sudom u Sarajevu protiv Inteza San Paolo banke, jedne od najvećih banaka na prostoru BiH.

Uprava za inspekcijske poslove tvrdi da je banka počinila prekršaj neosnovanog podizanja kamatnih stopa.

Korisnike kredita nije upoznala sa uslovima povećanja kamata, što predstavlja kršenje Zakona o zaštiti potrošača, a kamate su menjane van ranije utvrđenih rokova, čime su prekršeni ugovori o kreditima.

Kao opravdanje za povećanje kamata banke su navele rast takozvanog euribora, što predstavnik Federalne uprave za inspekcijske poslove Josip Bašić smatra neprihvatljivim.

Advokat Branko Marić, koji zastupa Inteza San Paolo banku, tokom pretresa nije se mnogo bavio sadržajem ugovora.

On tvrdi da banka nije učinila ništa što bi išlo na štetu klijenata, nego je, kako kaže, izvršila korekciju kamata, i to samo u najnužnijem delu.

Uprava je od suda zatražila da banku u ovom prvom slučaju kazni maksimalnom kaznom od pet hiljada maraka. Bašić tvrdi da je takva kazna adekvatna jer je reč o beskrupuloznoj pljački građana.

Iako je predstavnik banke pokušao osporiti nadležnost federalne uprave da sprovodi kontrolu u ovom slučaju, odluka o odgovornosti Inteza San Paolo banke biće doneta u petak, a iduće sedmice pretres će biti proveden i za ostale banke.

Ako sud donese presudu na temelju naloga Uprave za inspekcijske poslove, banke će biti dužne da građanima vrate novac koji su uzeli nakon povećanja kamatnih stopa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počeo dokazni postupak zbog podizanja kamata

Izvor: EMportal, 12.Avg.2009, 19:20

U Opštinskom sudu u Sarajevu danas je počeo dokazni postupak protiv banaka koje su podigle kamate na potrošačke kredite u otplati.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.