Izvor: Nezavisne Novine, 05.Dec.2016, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo Haškog tribunala: Ratko Mladić ključni akter masakra i zločina

HAG - Tužilaštvo Haškog tribunala danas je u završnoj riječi na suđenju Ratku Mladiću, iznjelo da je on bio ključni akter masakra nad muslimanima u Srebrenici i udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem da se nasilno stvori srpska država u velikim djelovima BiH.

Mladić je optužen za genocid, progon i istrebljenje, ubistva, deportacije, kao i zločine protiv čovječnosti, a tužilaštvo je danas, četiri godine od početka suđenja, počelo iznošenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << završnih riječi.

Tužilac Alan Tiger se osvrnuo na istorijske događaje koji su prethodili ratu, kao i na sve tačke optužnice rekavši da je Mladić bio zaslužan za plan koji je kako je naveo, imao za cilj da radikalno izmijeni demografsku sliku djelova Bosne na koje su pretendovali bosanski Srbi.

On je u završnoj riječi naveo da je general Mladić imao isključivu komandu u VRS, da nikome nije odgovarao, i da je samim tim "odgovoran za sve ono što se desilo sa nesrpskim stanovništvom".

"Ono što se dešavalo u opštini za opštinom nije nasumična posljedica vojne kampanje, već njena prava svrha", rekao je tužilac Alen Tiger.

Kako je naglasio, "etničko čišćenje nije bilo posljedica vojne kampanje, već njen cilj", preneo je AFP.

Tužilac je argumente Mladićevih branilaca nazvao smiješnim i besmislenim rekavši da je ona pokušavala da predstavi Mladića kao mladog i neodlučnog oficira koji je imao manje važnu ulogu.

"Mladić je bio centralna figura u masakru 1995. godine nad hiljadama muslimana u Srebrenici", rekao je tužilac.

Mladić u sivom odjelu i sa naočarima, pažljivo je slušao riječi tužioca.

Završna riječ tužilaštva planirana je i za utorak i sredu, 6. i 7. decembar, nakon čega će tim odbrane izneti svoje argumente, počev od 9. decembra, a zaključno sa 12. i 13. decembrom.

Svaka strana će imati po sat i po za odgovor u četvrtak, 15. decembra, najavljeno je ranije iz tribunala u Hagu.

Odbrana i tužilaštvo su krajem oktobra da podnjeli pisane podneske završne riječi.

Suđenje generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću počelo je u maju 2012. godine.

On je godinu dana ranije, nakon 12 godina skrivanja, bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

Tužilaštvo je izvođenje dokaza protiv Mladića završilo u februaru 2014. dok je odbrana predstavljala svoje dokaze od maja 2014. do 16. avgusta ove godine.

Optužnica Mladića tereti za genocid, progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje, kao zločine protiv čovečnosti.

U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao i kršenje zakona i običaja rata.
Pogledaj vesti o: Ratko Mladić

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Tužilaštvo Haškog tribunala: Ratko Mladić ključni akter masakra i zločina

Izvor: Cafe.ba, 05.Dec.2016

Tužilaštvo Haškog tribunala danas je u završnoj riječi na suđenju Ratku Mladiću, iznjelo da je on bio ključni akter masakra nad muslimanima u Srebrenici i udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem da se nasilno stvori srpska država u velikim djelovima BiH.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.