Svedok: Video sam ubistva Muslimana

Izvor: B92, 27.Mar.2015, 01:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svedok: Video sam ubistva Muslimana

Svedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom je istakao da je u julu 1995. godine bio očevidac ubistva zarobljenih Muslimana.

Neđo Jovičić, koji je tada bio pripadnik specijalne policijske brigade RS, izjavio je da je 13. jula 1995. video dvojicu članove te brigade kako pucaju u zarobljenike u skladištu Zemljoradničke zadruge u selu Kravica, između Bratunca i Srebrenice.

Na sugestiju tužioca, tokom unakrsnog ispitivanja, da je kod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << skladišta video "pogubljenje zarobljenika", svedok je dva puta odgovorio: "Da".

"Kad sam se vratio video sam da pucaju ljude", istakao je Jovičić, dodajući da su pucali "u pravcu objekta" u kojem su bili zarobljenici.

Potvrdio je da je jedan policajac pucao iz automatske puške, a drugi mu punio okvire za municiju, a da su se, zatim, promenili.

Upitan da li je video i bacanje ručnih bombi u skladište, odgovorio je odrečno.

Po optužnici koja generala Mladića (73) tereti za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Muslimana, u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici ubijeno je, 13. jula 1995, oko 1.000 muslimanskih zarobljenika.

Jovičić koji je tada bio vozač komandanta specijalne policijske brigade LJubomira Borovčanina, potvrdio je da je, ranije tog dana, zajedno s Borovčaninom i beogradskim novinarom Zoranom Petrovićem-Piroćancem, automobilom prošao kraj skladišta u Kravici i video hrpu tela žrtava u dvorištu pred ulazom.

Petrović je taj prizor snimio, a tužioci su snimak danas ponovo pustili u sudnici.

Na filmu se vidi gomila od približno 20-30 tela, dok ođekuju rafali, a pripadnici srpskih snaga prolaze okolo.

"Ima mrtvih muslimanskih vojnika", prokomentarisao je na snimku Petrović-Piroćanac.

Jovičić je u sudnici objasnio da je Borovčaninu preko radio veze prethodno javljeno da se "nešto desilo u Kravici", zbog čega su se uputili ka skladištu.

"Nismo znali šta se zbilo, ja u prvi mah to nisam ni video, dok Borovčanin nije rekao: 'Majko mila, šta je ovo!?'. Okrenuo sam glavu i video te leševe", opisao je svedok koji je vozio automobil.

Kada su, nešto dalje, zastali, po Jovičiću, saznali su da su zarobljenici prethodno oduzeli oružje čuvarima i ranili dvojicu.

Zatim su jednog od ranjenih otpratili do Doma zdravlja u Bratuncu, posle čega je Borovčanin naredio Jovičiću da se vrati u Kravicu i vidi šta se događa.

Kada se vratio, Jovičić je, kako je potvrdio, video da se nastavlja ubijanje zarobljenika.

Borovčanina je Tibunal zbog pomaganja i podržavanja masovnog ubistva u Kravici osudio na 17 godina zatvora. On se na tu presudu nije žalio i izdržava kaznu u Danskoj.

Jovičić je svedočio i da je general Mladić, istog dana, muslimanskim zarobljenicima u obližnjem selu Sandići obećao da će biti razmenjeni, i da je, dan ranije, insistirao da se hrana i sokovi podele civilima iz Srebrenice u Potočarima, kod baze Unprofora.

Svedok, kako je naveo u pisanoj izjavi, "nije uočio da je iko iz pratnje generala Mladića pretio civilima, ili ih primoravao da idu" u Potočare.

Mladić je optužen i za progon hiljada žena, dece i staraca iz Srebrenice.

Iskaz u odbranu Mladića danas je započeo Milorad Pelemiš, komandant Desetog diverzantskog odreda pri Glavnom štabu VRS, čiji su pripadnici, kako su sami priznali, u julu 1995. učestvovali u streljanju zarobljenih srebreničkih Muslimana. Pelemiš će svedočenje nastaviti u ponedeljak, 30. marta.

Mladić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u nekim opštinama imao razmere genocida; za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, i za uzimanje vojnika Unprofora za taoce, 1992-95. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.