RUSIJA DALA GARANCIJE TRIBUNALU: Mladić tražio privremeno puštanje na slobodu radi lečenja

Izvor: Press, 22.Mar.2017, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUSIJA DALA GARANCIJE TRIBUNALU: Mladić tražio privremeno puštanje na slobodu radi lečenja

Mladić traži privremeno puštanje na slobodu u periodu neophodnom za njegov medicinski tretman ili u trajanju sudsko veće smatra prikladnim
Haški optuženik Ratko Mladić je zbog naglog pogoršanja zdravstvenog stanja hitno zatražio od Tribunala da mu dozvoli lečenje u Rusiji, koja je poslala neophodne garancije, saznaje Kurir.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << />
"Mladićevo privremeno puštanje na slobodu u ovom trenutku je jedini razuman i human način koji može da osigura da on živ dočeka prvostepenu presudu", navodi se u zahtevu njegovih advokata Branka Lukića i Dragana Ivetića, saopšteno je iz Haga, prenose agencije.
 
ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD 

Izvor Kurira blizak Hagu otkrio je da su njegovi advokati ovakav zahtev uputili juče upravo na insistiranje teško bolesnog bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, koji je do sada preživeo dva moždana udara i infarkt.
 
View image on Twitter


  Follow
Newsweek Srbija @NewsweekRs

NEWSWEEK ISTRAŽUJE Jugoslavija u fokusu Bilderberg grupe: Poetične zablude i brutalna stvarnost https://goo.gl/csce23 
11:27 AM - 1 Mar 2017
    Retweets     likes




Mladić traži privremeno puštanje na slobodu u periodu neophodnom za njegov medicinski tretman ili u trajanju sudsko veće smatra prikladnim. U obrazloženju zahteva detaljno je opisano zdravstveno stanje Mladića, a na kraju se navodi da priroda trenutnih simptoma koje ima, kao i generalna preporuka medicinskih profesionalaca opravdava zahtev za privremenu slobodu radi lečenja.

"Odbrana je u njegovo ime upravo podnela podnesak u vezi sa njegovim zdravstvenim stanjem i on je predat sekretarijatu tog suda. Mladić traži otpust na lečenje u Rusiju. Pored podneska, advokati su priložili nalaze doktora veštaka, kao i sve neophodne garancije države Rusije o njegovom prebacivanju i boravku tamo tokom lečenja. Mladiću je zdravlje vrlo ugroženo i on je tražio da ode na lečenje u Moskvu kako bi tamo bio podvrgnut svim neophodnim ispitivanjima, naravno, i operacionom zahvatu ako to bude potrebno", ispričao je sagovornik Kurira iz Haškog tribunala.

Portparol Haškog tribunala Nenad Golčevski potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je Sud u Hagu dobio hitan podnesak koji je podnela odbrana optuženika Ratka Mladića. 


Foto: Vladimir Putin; Autor: AP


„U predmetu protiv Ratka Mladića, advokati njegove odbrane podneli su danas zahtev za privremeno puštanje optuženog na slobodu. Podnesak je dosta obiman, ali u ovom trenutku ne mogu ništa o tome više da kažem jer nisam imao uvid u njega. Uostalom, to je javni zahtev, tako da je dostupan javnosti“, rekao je Golčevski za RSE.

Upitan u kom roku će Tribunal u Hagu odgovoriti na podnesak Mladićeve odbrane, Gočevski kaže da će „zahtev svakako biti procesuiran u skladu sa uobičajenim procedurama“ i da će na njega biti „odgovoreno u dogledno vreme“.

Pored podneska, Mladićevi advokati su, kako je potvrđeno za RSE, u ime svog branjenika podneli i nalaze lekara-veštaka o njegovom zdravstvenom stanju, za koje tvrde da se u poslednje vreme naglo pogoršalo. Sastavni deo podneska je i garancija države Rusije.


Foto: Reuters, Ratko Mladić i Radovan Karadžić


Vlada Ruske Federacije je dala garancije za Ratka Mladića ukoliko bi ga Haški tribunal privremeno pustio na lečenje. To znači da bi ga oni prihvatili na zdravstvene pretrage, kontrolu i lečenje i nakon toga, kada to Hag bude zahtevao, vratili u pritvor Tribunala.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012. godine, a okončano u decembru prošle godine. Prvostepena presuda trebalo bi da mu bude izrečena do novembra 2017, a čeka je u pritvoru Haškog tribunala. Mladić je nakon višegodišnjeg bekstva bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hagu u maju 2011.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.