Kovačević: Nisam video zlostavljanje Srebreničana

Izvor: RTS, 23.Jul.2014, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kovačević: Nisam video zlostavljanje Srebreničana

Svedok odbrane Zoran Kovačević izjavio je na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, da dan posle pada Srebrenice u julu 1995, nije video nikakvo zlostavljanje muslimanskih civila, niti odvajanje muškaraca od žena i dece u obližnjem selu Potočari.

Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić optužen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice u danima nakon što je ta vojska, 11. jula 1995, zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN, prenosi Beta.

Optužnica ga tereti i za progon desetina hiljada civila, koji su utočište potražili u blizini baze Unprofora u Potočarima.

Svedok odbrane Zoran Kovačević, koji je bio komandir jedne od četa Bratunačke brigade VRS, posvedočio je da je sa jedinicom bio u Potočarima, 12. jula 1995, gde je zatekao masu muslimanskih stanovnika Srebrenice.

Kaže da nije video da srpski vojnici zlostavljaju civile, niti odvajaju muškarce od porodica, kako piše u optužnici i ističe da ga niko nije obavestio da će stanovništvo Srebrenice biti evakuisano.

Priznaje da je u Potočarima na kratko sreo generala Mladića koji mu je naložio da sa jedinicom produži van Potočara. Objašnjava se posle kraćeg zadržavanja, njegova četa povukla u šumu iznad Potočara, gde je ostala naredna tri dana.

Po rečima svedoka, 15. jula 1995, njegova jedinica je upućena kao ispomoć Zvorničkoj brigadi VRS u borbi sa kolonom pripadnika Armije BiH koja je pokušavala da se probije iz obruča oko Srebrenice ka Tuzli.

U unakrsnom ispitivanju, tužiteljka Margaret Hasan suočila je svedoka sa tvrdnjom Nedžibe Salihović da je on učestvovao u odvođenju muškaraca, među kojima je bio i njen muž Rifat, koje više niko nije video žive.

Potvrđujući da je poznavao Salihoviće, Kovačević je međutim, to negirao, tvrdeći da je častan oficir i da niko iz Bratunačke brigade nije učestvovao u razdvajanju porodica i evakuaciji civila osim Momira Nikolića, koji je pred Tribunalom priznao krivicu i postao ključni svedok Tužilaštva.

Na sugestiju tužiteljke da je iz šume u okolini Potočara morao da čuje pucnjeve u selu, i da vidi autobuse i kamione kojim su Muslimani transportovani, svedok je istakao da pucnjave nije bilo i da je čuo da su autobusi i kamioni dolazili, ali da od drveća to međutim, nije video.

Prema optužnici, pojedinačna ubistva srebreničkih Muslimana počela su 12. jula 1995. u Potočarima, a masovna su bila počinjena na više lokacija u opštini Zvornik do 16. jula 1995.

Odbrana generala Mladića, sledećeg svedoka izvešće pred sudije sutra.

Mladić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida, za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.