Državna delegacija RF posetila komandanta Ratka Mladića

Izvor: Vostok.rs, 19.Okt.2013, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državna delegacija RF posetila komandanta Ratka Mladića

19.10.2013. - Komitet za odbranu komandanta VRS

Proces MTBJ srpskog generala Mladića nelegitiman je i apsurdan, a delatnost Haškog tribunala u njegovom današnjem izgledu gazi norme međunarodnog prava. To su izjavili prilikom konferencije za štampu, koju je organizovao "Glas Rusije", poslanik Državne Dume RF, predsednik Društvenog komiteta za zaštitu Mladića Pavel Dorohin i istaknuti naučnik-balkanista Jelena Guskova.

Bivši šef Glavnog štaba Vojske Republike >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Srpske general Ratko Mladić bio je uhapšen u proleće 2011. godine od strane srpskih vlasti. Međunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju optužuje ga po 16 tačaka, među kojima su "genocid" i "zločini protiv čovečnosti". Te su optužbe povezane sa blokadom Sarajeva, usled koje je navodno poginulo skoro 10 hiljada ljudi, kao i s incidentom u muslimanskoj enklavi Srebrenica, gde su, prema verziji istrage, vojnici VRS ubili od sedam do osam hiljada nenaoružnih muslimanskih muškaraca od 13 do 77 godina.

U Rusiji je formiran Društveni komitet za podršku generala Mladića. Pavel Dorohin i Jelena Guskova kao predstavnici tog komiteta posetili su generala Mladića u zatvoru MTBJ, te su na konferenciji za štampu, organizovanoj od strane «Glasa Rusije», izneli svoje utiske:

DOROHIN:To je bio već drugi susret s generalom. Prvi smo imali krajem februara ove godine, kada smo bili tamo u sastavu veće Dumske delegacije: ja kao predsednik Komiteta, admiral Vladimir Komojedov, predsednik Komiteta za odbranu. Onda su nam pružili vrlo malo vremena, faktički dva sata. Shvatamo, zašto je to bilo učinjeno: da bi nam general prilikom razgovora saopštio što manje informacija o tome, što se dešava u Tribunalu.

Ovog puta smo se sreli s generalom ujutro, udvoje, dozvola je važila od devet sati do jedan sat po podne. Prirodno je da je poredak dosta strog. Pre nego što uđemo nas su ozračili, naterali da se svlačimo sve do gaća, oduzeli sve. Posle dvostruke kontrole su nas uveli direktno u sobu za sastanke.

Mora da se kaže da je Ratko Mladić zaista odvažan, otvoren i čist čovek. On nas je dočekao oduševljeno, počeo je da priča o procesu, kakve je imao probleme, koja su mu pitanja postavili, kakva je inače bila situacija. Mi smo sa njim razmotrili pitanja, povezana s daljim sudskim procesom. Mogu da kažem da će Rusija, MSP i naše rukovodstvo pripremiti kompleks mera za, pre svega, što skoriju obustavu delatnosti samog Haškog tribunala, koji, prema našem mišlenju, krši norme međunarodnog prava, pa ćemo učiniti sve radi oslobođenja njega i drugih Srba. General je zamolio da prenesemo i ruskoj, i srpskoj javnosti da će do poslednjeg daha braniti interese Srbije i Rusije, jer su za njega dve naše zemlje nerazdvojne. Sve što je on činio - činio je za dobrobit, pre svega, svog srpskog naroda, koji je bio izložen isprovociranoj vojnoj agresiji od strane suseda, bivših republika Jugoslavije, a zatim agresiji od strane NATO-pakta.

GUSKOVA: Haški tribunal je začudila aktivna delatnost Ruskog komiteta za podršku generala Mladića. Tako nešto u njihovoj praksi se još nije desilo. Nijedna zvanična delegacija neke zemlje Haški tribunal još nije posetila. Zato su oni bili veoma uzbuđeni, nisu znali šta da rade sa nama.

Međutim, general se iskreno radovao. On je beskrajno iznosio sećanja o svojim posetama Moskvi 90-ih godina. Rekao je: «Glavu bih dao za Rusiju». Stalno je ponavljao da bez Rusije ne vidi budućnost za balkanske pravoslavne narode.

Razgovoru o sudbini generala Mladića u vreme konferencije za štampu se priključio njegov sin Darko,putem telefona:

DARKO MLADIĆ: Za našu porodicu i za očeve advokate podrška Rusije ima ogroman značaj, jer mi se čini da njegov proces nije običan slučaj, već svedočanstvo izopačenog morala u međunarodnim odnosima: on, čovek, koji je branio svoj narod, nalazi se na optuženičkoj klupi, dok oni, koji su ustvari krivi za taj strašni rat, obrnuto, postaju nacionalni heroji. Rusija ima ogroman uticaj u SB UN, te se nadamo da će ona moći da utiče na dalji razvoj događaja.

Kako general ocenjuje događaje u Srebrenici? Inače, to je jedan od ključnih događaja, o tome, što se dešavalo tamo, svet zna pre svega iz zapadnih medija. Svakako, želimo da znamo mišlenje generala Mladića, njegovu ocenu, njegovo mišljenje i njegovo svedočanstvo očevica.

DOROHIN: O događajima u Srebrenici general nije mogao da govori detaljno da ne bi otkrio pre vremena obrazloženja odbrane, jer se razgovor snimao. Međutim, glavno je: proces je nelegitiman već zato, što je na čelu sudija-Holanđanin, dok se u Srebrenici nalazio holanski bataljon, koji je, prema mišljenju mnogih eksperata, isprovocirao učešće različitih snaga u tom konfliktu, te snosi odgovornost za pogibiju ljudi.

Danas se sa MSP-om konsultujemo o obustavi delatnosti sudija, koje na zasedanju SB utvrđuju svakih šest meseci. Sama činjenica da Rusija može da iskoristi pravo veta, već je izazvala neku paniku na Zapadu.

Drugi momenat u vezi sa događajima u Srebrenici: čak indirektni podaci, koje dobijemo, svedoče da nisu Srbi bili glavni krivci.

GUSKOVA: General nije mogao da ispriča ono, što je, možda, znao. Međutim, mi, ruski naučnici, ozbiljno se odnosimo prema događajima u Srebrenici, u poslednje vreme to pitanje detaljno istražujemo. Nama je sasvim jasno da je slika apsolutno drugačija, nego ona, koju predstavljaju zapadni mediji. U Srebrenici nije bio genocid, obrnuto, stanovništvo grada je bilo na vreme evakuisano. Postoji čak videosnimak toga, kako general Mladić ulazi u autobuse sa ženama, decom i starcima, koje iz Srebrenice evakuišu na muslimansku stranu, on s njima normalno razgovara, umiruje… Dakle, ubistvo civila nije bilo. Reč je o tome da su muslimanskoj diviziji, koja se nalazila u Srebrenici, faktički dozvolili da napusti grad i prodre svojim snagama, u Tuzlu. Na putu kolone iz Srebrenice u Tuzlu su žrtve zaista bile, ali su ginuli oružani ljudi, ekstremisti.

DOROHIN: General je nekoliko puta opisao situacije, kada je na procesu svedok optužbe otvoreno lagao. Zato molimo očevice tih događaja, možda, učesnike nekih misija, dobrovoljce, da se obrate Komitetu za odbranu generala Mladića, mi ćemo s pravnicima dopunski privlačiti te ljude upravo kao svedoke odbrane, što je veoma važno.

Kako sam general i vi možete da procenite perspektive tog procesa?

DOROHIN: Perspektive, kako su ih planirali natoovi stratezi - to je pretvaranje MTBJ u represivni instrument za vršenje pritiska na lidere država, koje ne žele da deluju prema upustvima NATO-a i SAD. Bilo kog šefa države, bez obzira na imunitet, koji mu pruža njegov položaj, moguće je objaviti zločincem i osuditi.

GUSKOVA: Kakav je glavni zadatak Tribunala? Da nađe krivca za sve događaje iz 90-ih godina. Sudeći po onome, što se čini danas u Tribunalu, a činilo se i ranije, ova uloga mora da pripada Srbima. Ako bude dokazano da su Srbi – glavni krivci svih događaja na Balkanu, to znači, da će biti opravdana nezakonita bombardovanja NATO-a 1999. godine. Znači, bombardovali su pravilno, jer su bombardovali surove zločince, koji su isprovocirali sve ratove na Balkanu 90-ih godina. Ovo se ne sme dopustiti, jer je u ovom slučaju NATO opasni instrument onih snaga, koje danas pokušavaju da upravljaju svetom.

Vera Žerdeva,

Izvor: Glas Rusije, foto: Golos Rossii    
Pogledaj vesti o: Uhapšen Ratko Mladić

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Giga Moravac kao Ratko Mladić

Izvor: Blic, 19.Okt.2013

Marko Nikolić igraće ulogu srpskog generala koja je inspirisana poslednjim danima na slobodi haškog optuženika Ratka Mladića, saznaje „Blic“

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.