Ljajić: Izvoz fijata važan za celu privredu

Izvor: RTS, 25.Avg.2016, 08:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: Izvoz "fijata" važan za celu privredu

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže za RTS da će u tehničkoj fazi pregovora sa zemljama Evroazijske unije biti reči o kontingentu "Fijatovih" vozila koja bi mogla biti izvezena na tržište te unije.
Gostujući u Dnevniku RTS-a, Rasim Ljajić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je rekao da je važna prepreka otklonjena odlukom Kazahstana da prihvati bescarinski izvoz "Fijatovih" vozila iz Srbije u zemlje Evroazijske unije.

"Predstoji formalno-pravni proces zaključenja procedura, odnosno zaključenja sporazuma Srbije sa zemljama Evroazijske unije. Očekujemo sporazume, pa formiranje pregovaračkog tima, onda usaglašavanje teksta sporazuma", napominje Ljajić.
Srbije je, kaže ministar, tražila da u okviru tog unificiranog sporazuma bude uključen i izvoz šećera, vina, živinskog mesa.
"Najava za 'fijat' je važna za našu privredu uopšte", ističe Ljajić dodajući da je sporazum veliki faktor za privlačenje stranih investicija.
Odgovarajući na pitanje kada bi srpska vozila mogla da budu izvezena, ministar je rekao da "lopta nije u našem dvorištu".
"Nadamo se da ćemo tekst sporazuma dobiti do oktobra ili novembra, to zavisi od zemalja Evroazijske unije. Odmah posle toga smo spremni da usaglasimo tekst, a sigurno će i druga strana imati zahteve u sporazumu", naglašava Ljajić.
Kada je reč o broju "Fijatovih" vozila koja bi mogla da se izvezu, ministar je istakao da će o kontingentu vozila biti reči u tehničkoj fazi pregovora.
"Dvostruko je važno da imamo ovakav sporazum – jedna smo od zemalja koja ima takav ugovor i sa EU i sa Evroazijskom unijom. Drugo, što je to ogromno tržište", napominje ministar trgovine.
Govoreći o turizmu, Ljajić ukazuje da je došlo do porasta broja turista za 13 odsto, a za 14 odsto je zabeležen rast deviznog priliva.
"Ne treba zaboraviti da je sve to pre manifestacija poput 'Bir festa', 'Guče'. Srbija ima potencijal kad govorimo o turizmu", napominje Ljajić i dodaje da je do sada izdato 43.000 vaučera za letovanje u Srbiji.
Pogledaj vesti o: Fiat

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić: Sporazum o trgovini sa Evroazijskom unijom do novembra

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Avg.2016

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić rekao je danas da do novembra očekuje potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa zemljama Evroazijske ekonomske unije (EEU), ali da to zavisi od druge strane, ne od Srbije..."Očekujemo nacrt tog sporazuma, a nakon toga sledi formiranje...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Ljajić: Izvoz Fiata važan za celu privredu

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Avg.2016

BEOGRAD - Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže za RTS da će u tehničkoj fazi pregovora sa zemljama Evoroazijske unije biti reči o kontigentu "Fiatovih" vozila koja bi mogla biti izvezena na tržište te Unije...Gostujući u Dnevniku RTS-a, Rasim Ljajić je rekao da je...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.