Ljajić:Bramerc ne dolazi po Šešelja

Izvor: B92, 24.Maj.2015, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić:Bramerc ne dolazi po Šešelja

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je da je potpuno nerealno da se Vojislav Šešelj do 26. maja nađe u Hagu.

On je gostujući u vestima B92 naveo da predstojeća poseta glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca nema veze sa zahtevom da se lideru SRS ukine privremena sloboda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da se vrati u pritvor u Sheveningenu.

“Njegova poseta je dogovorena još pre dva meseca. To su uobičajene posete pre nego što glavni tužilac preda svoj izveštaj Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Takve posete imamo svake godine u maju i novembru, a ovo je sada puka koincidencija da se njegova poseta poklapa sa zahtevom za vraćanje Šešelja. Bez sumnje, Šešelj će biti glavna tema razgovora jer mi nemamo nijedno otvoreno pitanje sa Haškim tribunalom, ali nam on stalno nameće pitanja za koja smo mislili da su deo prošlosti“, rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, procedura vraćanja Šešelja u Hag neće ići tako lako.

“Postoji odluka Žalbenog veća, ali stvar neće ići lako i brzo. U teoriji je moguće da u roku koji je dat, dakle 26. maj, Šešelj ode u Hag, ali samo ukoliko to dobrovoljno učini. U svim drugim uslovima ima pravo na poštovanje procedure. Nismo ni blizu donošenja odluke, Vlada nije o tome ni razgovarala, a čak i da jeste, mora da poštuje Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom“, dodao je Ljajić.

Ljajić je potom objasnio postupak u slučaju da Vojislav Šešelj odbije da se dobrovoljno vrati u Hag.

“Mi ćemo poslati pismo Tribunalu u kom će biti navedeno da nije moguće da Šešelj bude izručen 26. maja. Moramo da poštujemo Zakon, ako Šešelja morate da hapsite, morate da mu utvrdite identitet, da donesete odluku o izručenju, posle čega on ima pravo na žalbu, a postoje onda i rokovi kada sud treba da odluči o žalbi pa rešenje ide ministru pravde. Takva procedura može da traje od 10 do 15 dana. Potpuno je nerealno da Šešelj do 26. maja bude izručen Hagu“, zaključio je Ljajić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić: Bramerc ne dolazi po Šešelja

Izvor: Akter, 24.Maj.2015

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je da je potpuno nerealno da se Vojislav Šešelj do 26. maja nađe u Hagu..Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić kazao je danas da je nerealno očekivanje Međunarodnog suda za...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.