Počast junacima, vek od izbijanja Topličkog ustanka

Izvor: JužneVesti.com, 26.Feb.2017, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počast junacima, vek od izbijanja Topličkog ustanka

Nasilna regrutacija, pokušaj da se ukine srpski jezik, spaljivanje knjiga i ubistva sveštenika, uporedo sa neljudskim ugnjetavanjem okupatora, bila je kap koja je prelila čašu da žitelji Topličkog i Jablaničkog okruga podignu ustanak u Prvom svetskom ratu, jedini u tada porobljenoj Evropi.

Tim povodom na ceremoniji stogodišnjice od izbijanja Topličkog ustanka kod Spomenika Topličanima palim u ratovima 1912-1918. i žrtvama Narodnog ustanka 1917. godine, u Prokuplju >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je održana centralna manifestacija koju je predvodio premijer Srbije Aleksandar Vučić. Foto: LJ. M.

Obeležavanju jednog od najvažnijih događaja u istoriji Srbije tokom Prvog svetskog rata, prethodio je verski obred, a nakon toga su premijer Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik položili lovorove vence uz intoniranje državne himne.

Obraćajući se prisutnima, premijer Vučić je istakao da Toplički ustanak zauzima posebno mesto, ne samo u srcima i pamćenju, već u čitavoj istoriji srpskog naroda i Velikog rata.

To je bio jedini ustanak tokom čitavog rata, desio se u malenoj Srbiji poznatoj po poštenim ljudima. Ustanka nije bilo u velikim evropskim državama koje su bile takođe pod okupacijom, već se ustanak desio u ovoj našoj maloj Srbiji. Danas, ovde pred vama, dragi junački narode srpske Toplice, želim da se zahvalim na svemu što ste dali u Prvom, ali i u Drugom svetskom ratu i u ratu tokom devedesetih, jer nikad niste pitali ni za šta drugo već ste davali svoje živote za Srbiju. Kada Srbija zove, Toplica je ta koja se diže na noge i krvari - rekao je Vučić.

Državnoj ceremoniji kod Spomenika Topličanima palim u ratovima 1912-1918. i žrtvama Narodnog ustanka 1917. godine, u centru Prokuplja, prisustvovali su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, general Ljubiša Diković, ministar inostranih poslova Ivica Dačić i drugi zvaničnici državnog vrha Srbije.

 Nakon obraćanja na gradskom trgu premijer je obišao postavku u Narodnom muzeju Toplice "Toplički ustanak 1917 - 100 godina posle”.

Foto: Lj. M.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.