Vanredno stanje u Gambiji dva dana pred predaju vlasti

Izvor: B92, 18.Jan.2017, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredno stanje u Gambiji dva dana pred predaju vlasti

Bendžul -- Predsednik Gambije Jahja Džame proglasio je 90-dnevno vanredno stanje, dan pre nego što je trebalo da se povuče s vlasti posle poraza na predsedničkim izborima.

Državna televizija prenela je da je odluka o proglašenju vanrednog stanja stupila na snagu odmah.

Kako prenosi Rojters, Džame je rekao da će vanredno stanje omogućiti "vakum" dok Vrhovni sud ne odluči o njegovoj peticiji protiv pobede opozicije na decembarskim izborima. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Džame odbija da se povuče uprkos medjunarodnim pritiscima i pretnjama zapadnoafričkog regionalnog bloka da će vojno intervenisati ako ne bude predao vlast novoizabranom predsedniku Adami Barou.

U saopštenju predsednika pročitanom na državnoj televiziji navedeno je da će on ostati na predsedničkoj funkciji i posle četvrtka, kada njegov rival treba da preuzme to mesto.

Regionalni lideri prete vojnom intervencijom ukoliko Džameh ne preda vlast.

Odlazeći predsednik, koji je na vlast došao posle državnog udara 1994. godine i svrgavanja tadašnjeg predsednika Davde Džavare, priznao je izborni poraz dan posle izbora održanih 1. decembra, ali se nedelju dana kasnije predomislio.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Izbori

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.