Ustavni sud danas saopštava svoju odluku o mogućih nepravilnosti na predsedničkim izborima

Izvor: Blic, 01.Jul.2016, 07:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud danas saopštava svoju odluku o mogućih nepravilnosti na predsedničkim izborima

Ustavni sud će danas, ranije nego što se očekivalo, saopštiti svoju odluku o žalbi Slobodarske partije Austrije (FPO), koja zbog navodnih brojnih nepravilnosti osporava ishod drugog kruga predsedničkih izbora.

Predsednik Ustavnog suda Gerhart Holcinger će, u podne, kako je najavljeno, saopštiti ishod savetovanja najviših sudija u zemlji.

Ustavni sud je javno saslušavao svedoke, a javno će i saopštiti odluku, pošto će saopštavanje odluke uživo prenositi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << austrijska državna televizija ORF.

Odluka suda treba da utvrdi da li je pobednik na prošlim izborima Aleksander van der Belen, koji je u drugom krugu tesno, sa oko 30.000 glasova prednosti, pobedio kanidata FPO Norberta Hofera.

Pravni eksperti, međutim, spekulišu da bi Ustavni sud mogao zatražiti ponavljanje drugog kruga, a za moguće održavanje pominju se termini u septembru i oktobru.

FPO je u svojoj žalbi navela nepravilnosti u 94 od 114 izbornih opština.

Ustavni sud javno je saslušao 67 svedoka, od kojih je veliki broj ukazao na nepoštovanje procedure za prebrojavanje glasova predatih putem pošte.

Naime, brojne izborne komisije su glasove putem pošte, umesto, kako to predviđa izborni zakon, dan posle izbora, otvorili i prebrojali na dan izbora.

Takođe u nekim opštinama ti glasovi su prebrojani bez prisustva članova izborne komisije, koji su i pored toga potpisali zapisnik.

Razmatranje žalbe FPO pred Ustavnim sudom pokazalo je da je neophodno reformisati izborni zakon, posebno deo koji se odnose na glasove predate putem pošte.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.