Timošenko apelovala na Kongres SAD da vojno pomogne Ukrajini

Izvor: Blic, 18.Apr.2014, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Timošenko apelovala na Kongres SAD da vojno pomogne Ukrajini

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, koja je i kandidat na predsedničkim izborima planiranim za 25. maj, apelovala je na američki Kongres da pruži vojnu pomoć Ukrajini, objavila je danas pres služba njene stranke Batkivščina.

Timošenkova apeluje da američki Kongres "preduzme sve moguće korake za podršku Ukrajini i odbranu njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta", prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Itar-Tass.

Bivša ukrajinska premijerka navodi kako je njenoj zemlji potrebna opsežna pomoć, uključujući odbrambene tehnologije, sisteme protivavionske odbrane, kao i obuku za vojne specijaliste i osoblje.

Timošenkova je uprkos ovakvog apela pozdravila rezultate jučerašnjih četvorostranih pregovora između predstavnika Ukrajine, Rusije, SAD i EU u Ženevi kao "prvi korak u pravom smeru".

Timošenkova se danas izjasnila u prilog reforme lokalnih vlasti i njihove veće samostalnosti i omogućavanja boljeg statusa ruskog jezika, za šta su nužne promene ustava.

Bivša premijerka je podržala i ideju finansijske nezavisnosti ukrajinskih regiona.

Tokom svog današnjeg boravka u Donjecku, Timošenkova se susrela sa članovima bataljona dobrovoljaca koji je oformljen zahvaljujući zalaganju lokalnih lidera Batkivščine. Tom prilikom ona se založila za veće razumevanje izmedu istoka i zapada Ukrajine.

Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Oleksander Turčinov i premijera Arsenij Jacenjuk su, inače, ranije danas izdali zajedničko saopštenje u kojem ističu kako će novim ukrajinskim ustavom biti uvedena decentralizacija vlasti, a ruskom biti dat status zvaničnog jezika u određenim regionima zemlje.

Pročitajte još Obećana veća prava Rusima u Ukrajini Peskov: Rusija ima trupe na granici sa Ukrajinom Jacenjuk: Rusija pokušava da pogorša situaciju

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.