Ivanov vodi na izborima u Makedoniji

Izvor: RTS, 13.Apr.2014, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanov vodi na izborima u Makedoniji

Na predsedničkim izborima u Makedoniji vodi kandidat vladajuće partije VMRO-DPMNE i sadašnji šef države Đorđe Ivanov, pokazuju prvi nezvanični podaci izborne komisije posle trećine prebrojanih glasova.

Prema podacima koje je makedonska izborna komisija objavila na svom sajtu, Ivanov je sa prebrojanih 31,24 odsto glasova osvojio 81.562 glasa, a drugi je kandidat opozicionog Saveza socijaldemokrata >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Makedonije (SDSM) Stevo Pendarovski sa 55.817 glasova.

Kandidat Demokratske partije Albanaca Ilijaz Halimi osvojio je 14.034 glasova, a predstavnik građanske partije GROM Zoran Popovski 5.802 glasa, preneli su makedonski mediji.

Pravo glasa ima 1.779.572 građana Makedonije, a prema poslednjim objavljenim podacima Državne izborne komisije, do 17.40 je izašlo 41,23 odsto birača. Da bi glasanje bilo uspešno, najmanje 40 odsto birača mora da izađe na izbore.

Na izborima su, prema VMRO-DPMNE zabeležene samo male neregularnosti, uglavnom manji problemi sa dokumentacijom.

"Međutim, smatramo ove izbore mirnim, fer, slobodnim i demokratskim", rekao je direktor komunikacionog centra VMRO-DPMNE Ilija Dimovski.

Iz rivalskog SDSM upozorili su da je izborni proces bio narušen serijom neregularnosti i grešaka i pozvali Državnu izbornu komisiju i ostale relevantne institucije da sankcionišu svaku povredu izbornog procesa.

Biračka mesta otvorena su u Makedoniji jutros u 7.00 časova, a zatvorena su u 19.00.

Birači su mogli da glasaju na 3.480 izbornih mesta u zemlji i 34 u dijaspori, a izbore je pratilo više od 8.325 domaćih i 326 stranih posmatrača.

I ranije ankete ukazivale su da će se glavna borba voditi između Đorđa Ivanova i Steva Pendarovskog.

Ukoliko nijedan predsednički kandidat ne bude osvojio više od polovine glasova u prvom krugu, drugi krug će biti održan dve nedelje kasnije, 27. aprila, za kada su zakazani parlamentarni izbori.

Ovo su peti predsednički izbori otkako je Makedonija stekla nezavisnost 1991.

Predsednik se bira direktno, svakih pet godina.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ivanov vodi posle 31 odsto prebrojanih glasova na izborima u Makedoniji

Izvor: Blic, 13.Apr.2014

Na predsedničkim izborima u Makedoniji vodi kandidat vladajuće partije VMRO-DPMNE i sadašnji šef države Đorđe Ivanov, pokazali su večeras prvi nezvanični podaci izborne komisije posle trećine prebrojanih glasova. Favoriti: Posteri Đorđa Ivanova i Steve Pendarovskog..Prema podacima koje je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.