U Srbiji manjak profesionalnih vozača

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2016, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji manjak profesionalnih vozača

U Srbiji kao i u celoj Evropi, vlada manjak profesionalnih vozača kamiona, a dodatna je muka to što je taj posao, u odnosu na druge zemlje, znatno slabije plaćen, pa postoji veliki odliv kadra u inostranstvo.

Vlasnici autrtransporterskih kompanija smatraju da će, ukoliko se u skorije vreme nešto ne preduzme, Srbija ostati bez vozača kamiona. Navode da su brojni uzroci loše situacije u kojoj se nalazi ta profesija.

"Jedan od najvećih uzroka je svakako činjenica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da vojska više ne proizvodi vozački kadar. S druge strane, imate poprilično visoke troškove polaganja vozačkog ispita, starosna struktura nije ohrabrujuća jer mladi baš nemaju preteran interes niti sredstva da uđu u ovaj posao", navodi Tatjana Ivanović, generalni sekretar poslovnog udruženja "Međunarodni transport".

Iako se u firmama suočavaju sa nedostatkom kadra, podaci Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuju drugačije.

Naime, prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Južnobačkom okrugu ima 922 vozača teretnih motornih vozila. Potražnja je dobra, posebno za međunarodni transport, međutim i pored toga postoji veliki broj nezaposlenih. Kao razlog tome uglavnom se navodi neposedovanje određene kategorije vozačkih dozvola, neposedovanje putnih isprava, kao i nedovoljno radno iskustvo 00.20

Sa podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, saglasni su i u Udruženju "Međunarodni transport", jer smatraju da kadar koji se školuje za tu struku, nije u potpunosti obučen. Nezadovoljni načinom na koji se institucije suočavaju sa tim problemom, članovi Udruženja rešili su da sami pokrenu obuku nezaposlenih vozača.

"Svi kandidati koji budu zadovoljili uslove imaće mogućnost da pristupe obuci koju će stipendirati i kreditirati budući poslodavci, članovi Udruženja. Uslov će naravno biti da kandidat određeno vreme radi kod tog psolodavca da vrati sredstva koja su u njega uložena", kaže Tatjana Ivanović.

Ipak, iako će svojim resursima i snagama rešavati problem neodstatka vozača, u Udruženju dodaju da je neophodno da imaju pomoć državnih institucija, kako u budućnosti ne bismo imali sve više kamiona na parkinzima, a vozača u inostranstvu.
Pogledaj vesti o: Posao u inostranstvu,   Polaganje vozačkog ispita

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.