Vučić: Regionu potrebno poslovno okruženje bez granica

Izvor: Blic, 13.Maj.2015, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Regionu potrebno poslovno okruženje bez granica

Premijer Srbije Aleksandar Vučić založio se danas u Sarajevu za stvaranje poslovnog okruženja bez granica u regionu i poručio da je Srbija spremna da sa BiH i Bošnjacima rešava sva otvorena pitnja.

Premijer je rekao da region, kao ujedinjeno trižište može da privuče mnogo više invesitora, ali da je za to potreban dodatan napor i strateški dijalog.

- “Srbija je spremna da govori o svim teškim temama sa našim prijateljima iz Bosne i Bošnjacima, spremni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smo da otvorimo i da zatvorimo te teške teme jer moramo razmišljati o zajedničkoj budućnosti naših naroda” - rekao je Vučić na otvaranju Sarajevo biznis foruma.

Zato je, kazao je srpski premijer, potrebno stvoriti poslovno okruženje bez granica u regionu, a političke vodje treba da vode strateški i dugoročan dijalog kako bi se stvorila najbolja poslovna i ekonomska situacija.

Vučić je  jedan od glavnih govornika prvog dana "Sarajevo biznis foruma", koji se ove godine održava pod sloganom "Jedan region, jedna ekonomija".

Forum će, kako je najavljeno u Sarajevu, otvoriti direktor BBI banke, koja je organizator konferencije, Amer Bukvić, kao i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić.

U uvodnom delu će se, kako se očekuje, obratiti i bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, zamenik premijera Turske za ekonomiju Ali Babakan, predsednik Islamske privredne i trgovačke komore šeik Saleh Abdulah Kamel.

Istog dana, na panelu "Jedan region, jedna ekonomija" govoriće generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović, bivši predsedavajući Veću ministara BiH Zlatko Lagumdžija, ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson, zvaničnici Slovenije, Hrvatske i drugi.

Glavni cilj konferencije je podrška ekonomskom razvoju i privlačenje stranih investicija u zemlje jugoistočne Evrope, navode organizatori.

Sarajevo biznis forum održava se šesti put, a ove godine u fokusu su ideje razvoj IT sektora, obrazovanje i proizvodnja zdrave hrane.

Na biznis forumu biće predstavljene mogućnosti poslovanja i invesitranja u energetici, infrastrukturi, poljoprivredi, informacionim tehnologijama, turizmu iz sedam zemalja jugoistočne Evrope - BiH, Srbije, Albanije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, i Slovenije, a preduzetnici će imati mogućnost da održe bilateralne sastanke, najavili su organizatori.

Premijer Srbije će, pored obraćanja na forumu, imati i sastanke sa predsedavajućim Veća ministara BiH Denisom Zvizdićem, a potom i sa članovima Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Tokom radne posete Vučić će razgovarati i sa predsednikom Islamske razvojne banke Ahmedom Mohamedom Alijem, predsedavajućim Islamske komore trgovine i industrije šeikom Salehom Abdulahom Kamelom, kao i Alijem Babadžanom, zamenikom predsednika turkse vlade.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Region da bude jedno tržište

Izvor: B92, 13.Maj.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić založio se danas u Sarajevu za stvaranje poslovnog okruženja bez granica u regionu...Premijer je rekao da region, kao ujedinjeno trižište može da privuče mnogo više invesitora, ali da je za to potreban dodatan napor i strateški dijalog..."Pred vama stojim kao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.