Rističevićev Predlog rezolucije o Srebrenici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2016, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rističevićev Predlog rezolucije o Srebrenici

Predsednik Narodne seljačke stranke i poslanik Marijan Rističević uputio je danas u skupštinsku proceduru Predlog rezolucije o Srebrenici, u kojoj se navodi da parlament osuđuje sve zločine u i oko Srebrenice, kao i negiranje počinjenih zločina.

Rezolucijom je predloženo i da se 11. i 12. jul odrede kao dani za sećanje na sve žrtve ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, kao i da se taj akt usvoji po hitnom postupku.

U Predlogu rezolucije navodi se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da parlament osuđuje selektivno privođenje pravdi počinioca ratnih zločina od međunarodnih i nacionalnih sudova i njihovu pristrasnost u korist bilo koje strane u ratnim sukobima na teritoriji bivše Jugoslavije.

Osuđuje se i svako manipulisanje brojem žrtava ratnih zločina, koje ne doprinosi pomirenju među narodima u BiH, kao i svaka "propagandna aktivnost koja ima za cilj korišćenje žrtava radi ostvarivanja političkih ciljeva u BiH i regionu".

Vučić: Nikome neću dozvoliti da gazi Srbiju

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je poručio da želi najbolje moguće odnose sa Bosnom, ali da nikome neće dozvoliti da gazi Srbiju.

"Želim najbolje moguće odnose sa Bosnom i Bošnjacima, ali je izvesno da ni njima ni bilo kome drogom neću dozvoliti da gaze Srbiju", rekao je Vučić za "Alo", povodom izjave načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića da je državni vrh Srbije nepoželjan u Srebrenici.

U obrazloženju predložene rezolucije navodi se da u vremenu kad međunarodni i drugi faktori pokušavaju da ocene karakter događaja i zločina počinjenih na teritoriji BiH neophodno da i parlament iskaže svoj stav po pitanju ratnih zločina u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine.

"Obeležavanje 21. godišnjice od zločina u Srebrenici i aktivnosti pojedinih velikih sila na međunarodnoj političkoj sceni koja je preneta i na domaće političke stranke, organizacije i NVO, te ozbiljne manipulacije vezane za te zločine, izuskuju da se Narodna skupština izjasni o ratnim zločinima", navodi se u Predlogu rezolucije, koju je potpisao Rističević, koji je za poslanika izabran sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje".

Ranije su poslaničke grupe LDP-SDA Sandžaka i LSV-Zelena stranka uputile u skupštinsku proceduru Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, s predlogom da republički parlament taj akt donese po hitnom postupku.

Predloženim aktom, kako se navodi, osuđuje se genocid u Srebrenici, osuđuje se svako poricanje genocida i proglašava 11. jul za Dan sećanja na genocid u Srebrenici.

Vulin: Majke Srebrenice postale deo ružne političke igre

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin poručio je danas da su Majke Srebrenice sebi dopustile da postanu deo ružne političke igre bošnjačkih političara.

"Majke Srebrenice su sebi dopustile da postanu deo ružne, prljave, licemerne političke igre koju vode Ćamil Duraković i Bakir Izetbegović", rekao je Vulin Tanjugu.

On je istakao da je najveći greh Aleksandra Vučića što je preživeo pokušaj ubistva u Srebrenici, što, izgleda, nikako ne mogu da mu oproste.

Vulin je naveo da je Vučić imao hrabrosti da dođe u Srebrenicu, da se pokloni žrtvama drugog naroda što je hrabrost koju, ocenio je, u sebi ne mogu da pronađu ni Duraković ni Izetbegović, ali nažalost, ni Majke Srebrenice.

"Aleksandar Vučić je preživeo pokušaj ubistva u Srebrenici, to, izgleda, ni Majke Srebrenice ne mogu da mu oproste", ocenio je Vulin.

Pokret Majke Srebrenice preuzele su danas na sebe odgovornost za donošenje odluke da u Memorijalni centar u Potočarima 11. jula ne može da dođe niko od srpskih zvaničnika koji ne priznaju genocid.

U otvorenom pismu srpskom premijeru Aleksandru Vučiću, koje prenosi sarajevska agencija Patria, one takođe navode da nikada "neće dozvoliti da im neko ukrade taj dan", kao što je to bio slučaj 2015.

U pismu se ne navodi da se 2015. Vučić odazvao pozivu da prisustvuje komemoraciji srebreničkim žrtvama, i da je tom prilikom brutalno napadnut, za šta niko do sada nije odgovarao.

170

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Nikome neću dozvoliti da gazi Srbiju

Izvor: Blic, 30.Jun.2016

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je poručio da želi najbolje moguće odnose sa Bosnom, ali da nikome neće dozvoliti da gazi Srbiju...- Želim najbolje moguće odnose sa Bosnom i Bošnjacima, ali je izvesno da ni njima ni bilo kome drogom neću dozvoliti da gaze Srbiju - rekao je Vučić za "Alo",...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.