Vršac: Pedagoški asistenti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2015, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vršac: Pedagoški asistenti

Opština Vršac za decu sa smetnjama u razvoju obezbedila je usluge pedagoških asistenata u školama, za ovu školsku godinu, saopštio je član Opštinskog veća zadužen za obrazovanje mr Vladimir Stanojev, a prenosi portal evrsac.rs.

Usluga pedagoškog asistenta je iz domena Ministarstva prosvete, kome su se škole obraćale da im omogući otvaranje radnog mesta pedagoški asistent. Odgovarano je da nema dovoljno finansijskih sredstava da bi se za ovu godinu ta usluga finansirala, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prenosi portal.

"U opštini Vršac smo se potrudili da izađemo u susret potrebama te dece. Opština Vršac u ovoj školskoj godini trenutno finansira sedam pedagoških asistenata u školama, jednog u Uljmi i dva asistenta u Predškolskoj ustanovi", kaže mr Stanojev.

Po zakonu, a i posle izveštaja Interresorne komisije, roditelj ne mora dete da upiše u specijalnu školu nego može i u redovnu.

"Tu se javlja problem. Jer, u zavisnosti od nivoa ometenosti, uz dete bi na času trebalo da bude stručno lice - pedagoški asistent, koji bi detetu pomagao u savladavanju svih aktivnosti koje su vezane za nastavni proces", dodaje mr Stanojev.

Pedagoški asistent može biti raspoređen za jedno dete ili više dece, u zavisnosti od potreba i dogovora sa direktorom škole.

Stanojev kaže da su deca dobila adekvatnu asistenciju u praćenju školskih aktivnosti, pa se i nastavni proces neometano odvija uz poštovanje plana i programa.

"Hteo bih još da napomenem da je u proširena prava socijalne zaštite uvedena i usluga lični pratilac deteta, a u Centru za socijalni rad urađena je i obuka za 19 ličnih pratilaca dece. Ovim uslugama – pedagoški asistent i lični pratilac deteta, posebno je pokrivena celokupna zaštita dece sa smetnjama u razvoju u opštini Vršac", rekao je Stanojev.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.