Vesna Pešić: Referendum nepotreban

Izvor: B92, 12.Maj.2013, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesna Pešić: Referendum nepotreban

Novi Sad -- Sociolog Vesna Pešić smatra da je referendum o briselskoom sporazumu potpuno nepotreban, jer ishod referenduma ne bi uticao na validnost potpisanog sporazuma.

Vesna Pešić je, u intervjuu za današnji novosadski "Dnevnik", rekla da Srbija nema tradiciju održavanja istinskih demokratskih referenduma, i da ima veoma loša isklustva sa referendumima, jer su ih do sada, kako je istakla, "vlasti po pravilu zloupotrebljavale".

"Otvoreno nam je poručeno da ako želimo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da nam zemlja ide napred, potpisani sporazum moramo početi da primenjujemo sve i da ga gradjani odbace", kazala je Pešićeva dodajući da "Srbija kao potpuno iscrpljena država nema puno prostora za neke fantazije i gubljenje vremena".

Ona je naglasila da očekuje da će Srbija dobiti datum za početak pregovora sa Evropskom unijom, ali je dodala da će dosta zavisiti i od toga hoće li se i koliko otežati sa primenom briselskog sporazuma.

"Naravno da ne može ceo dogovor sa Prištinom da se sprovede do 28. juna, ali mora da se napravi jasan plan inplemetacije koji će pokazati da sporazum postaje deo svakodnevnog života i da će na kraju u potpunosti bit primenjen", kazala je Vesna Pešić.

Ona je istakla da bi, ukoliko se desi da Srbija ipak ne dobije datum, to bila velika greška Evrope "ne samo zbog činjenice da je Srbija zaslužila datum", već i zbog toka što, kako je kazala, "za region ne bi bilo nikako dobro da Hrvatska 1. jula udje u EU, a da se Srbija ostavi da čeka u predvorju evropske porodice".

Pešićeva je napomenula da je u ovom trenutku teško oceniti da li je moguće ubediti kosovske Srbe da prihvate sporazum, dodajući da je ''teoretski to moguće i da se može postići različitim metodama od dijaloga do različitih vrsta pritisaka, ali da ona nema dovoljno informacija o tome šta su predstavnici vlasti do sada razgovarali sa Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji''.

"Posmatrano kroz svetlo golih činjenica, neosporno je da se institucije na severu Kosova i Metohije integrišu u kosovski pravni sistem, ali s druge strane tamošnji Srbi dobili su visok stepen autonomije koji garantuje zaštitu njihovih osnovnih prava", zaključila je Vesna Pešić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pešić: Referendum nepotreban

Izvor: Akter, 12.Maj.2013

ociolog Vesna Pešić smatra da je referendum o briselskom sporazumu potpuno nepotreban, jer ishod referenduma ne bi uticao na validnost potpisanog sporazuma

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.