VUČIĆ I RAMA KAO BORO I RAMIZ Umesto bratstva i jedinstva - putevi i pruge

Izvor: Blic, 28.Maj.2015, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VUČIĆ I RAMA KAO BORO I RAMIZ Umesto bratstva i jedinstva - putevi i pruge

Sedam decenija trebalo je Srbiji i Albaniji da shvate da boljeg života na Balkanu nema ukoliko ga zajedno ne naprave.

Premijeri Srbije Aleksandar Vučić i Albanije Edi Rama juče su u Tirani postavili bazu za novi balkanski “nju dil”. Za razliku od vremena kada su Boro i Ramiz bili simboli srpsko-albanskog bratstva i jedinstva u nekadašnjoj SFRJ, danas Vučić i Rama žele drugačije odnose: da parama EU grade puteve i pruge koji će nas povezivati.

Autoput >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i pruga

Prvi test novog dogovora Vučića i Ramu čeka vrlo brzo: treba ubediti Brisel da projekti gradnje autoputa Niš-Priština-Tirana i rekonstrukcija pruge Beograd-Bar, uz odvajanje pravca od Podgorice do albanskih luka, vrede ulaganja oko dve milijarde evra iz evropskih fondova. Šanse su velike jer je deo ovih projekata već sastavni deo strategije razvoja transevropske saobraćajne mreže EU. Zbog toga što skoro sedamdeset godina nismo sarađivali, Srbi i Albanci danas ne znaju gotovo ništa jedni o drugima. Ne zna se ni da su prošlog leta prvi naši turisti letovali u Albaniji, i to po vrlo popularnim cenama. Zbog toga je Rama juče pozvao Vučića da bude neka vrsta promotera albanskog turizma u Srbiji. Privredna saradnja gotovo da ne postoji.

Dugogodišnji dopisnik albanskog “Top čenela” iz Beograda Idra Seferi kaže za “Blic” da većina Srba i ne zna da je Zdravko Čolić imao koncert u Tirani pre mesec dana, da je Goran Bregović počasni građanin Tirane...

Naši i njihovi

- U Srbiji ne znaju da su u Albaniji dominantne tri religije, da je prosečna plata viša nego u Srbiji. Da postoji autoput od Prištine do Drača i da nedostaje samo tih 100 kilometara do Niša. Da srpski umetnici dobijaju nagrade u Tirani, koja ima milion stanovnika. Da je naše primorje jeftinije, da u kafićima puštaju srpsku muziku i da se niko ne osvrće na BG tablice - kaže Seferi. Ipak priznaje i da Albanci nemaju pojma kako izgleda Beograd, koliko smo slični, ni bilo šta o srpskoj politici. Možda je poseta Vučića prilika za neki novi početak. U interesu i Srba i Albanaca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.