Usvojeni propisi za bolju zaštitu turista

Izvor: Studio B, 05.Okt.2015, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojeni propisi za bolju zaštitu turista

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o turizmu i Zakon o nacionalnim parkovima. Izmene bi trebalo da doprinesu suzbijanju sive ekonomije u toj oblasti i boljoj zaštiti turista.

Propisima o nacionalnim parkovima utvrđuju se mere zaštite prirode i prirodnih vrednosti u nacionalnim parkovima.

Usvojene izmene trebalo da doprinesu suzbijanju sive ekonomije u toj oblasti i boljoj zaštiti turista koji putuju preko turističkih agencija, navodi Tanjug.

Poslanici >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << su konstatovali i ostavku predsednika Komisije za hartije od vrednosti Zorana Ćirovića.

Kako je tokom skupštinske rasprave o tom aktu rekao ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, nova rešenja predvidaju šire nadležnosti inspekcijskog nadzora, a predvideno je da inspekcije mogu ubuduće da kontrolišu rad u privatnom sektoru, ispunjenost minimalnih tehnickih uslova u privatnom sektoru i seoskim domacinstiva, kao i naplatu boravišne takse.

Ministar je naveo da se njima definišu i jasni kriterijumi za izbor direktora turističkih organizacija, a predvideno je i da organizatori putovanja moraju da imaju bankarsku garanciju ili polisu kako bi dobili licencu za rad.

Prioritetan zadatak predloženih izmena, kako je navela Vlada Srbije u obrazloženju, jeste i uspostavljanje pravnog okvira koji bi pružio punu podršku uspešnom i efikasnom upravljanju razvojem turizma i koji bi obezbedio usaglašenost svih zakona kojima se reguliše ta oblast.

Izmenama se uvodi mogućnost podsticanja turističkog prometa realizovanog na teritoriji Srbije, čime država može da utiče na unapređenje turističkog prometa i deviznih efekata od turizma.

U cilju efikasnijeg ostvarivanja primarnog zadatka - suzbijanja sive ekonomije, izvršena je preraspodela prava, obaveza i ovlašćenja inspekcijskih službi.

Tako je lokalnoj samoupravi, odnosno ovlašćenim inspekcijskim organima lokalne samouprave poveren određeni deo nadzora nad primenom ovog zakona.

Izmenama se, pored ostalog, ponovo vraća obaveza da sami kandidati snose troškove polaganja i teorijskog i praktičnog dela stručnog ispita, a Vlada Srbije očekuje da će time doći do većeg priliva u budžet RS i budžet jedinice lokalne samouprave.

Usvojenim Zakonom o nacionalnim parkovima utvrđuju se mere zaštite prirode i prirodnih vrednosti u nacionalnim parkovima u Srbiji.

Zakonom se uređuju ciljevi, vrednosti, površina, granice i režimi zaštite, upravljanje i održivo korišćenje nacionalnih parkova "Fruška gora", "Đerdap", "Tara", "Kopaonik" i "Šar planina".

Novim zakonskim rešenjima preciznije se definišu režimi zaštite, tako što su taksativno navedene aktivnosti i radovi koje je moguće obavljati u pojedinim stepenima zaštite, što stvara veću pravnu sigurnost za potencijalne investitore, navela je Vlada Srbije u obrazloženju tog akta.

Predložnim rešenjima se jasnije definišu i obaveze upravljača, kroz sprovođenje režima zaštite u nacionalnom parku i upravljanje prirodnim vrednostima, građevinskim zemljištem koje mu je preneto na korišćenje i upravljanje, objektima koji služe upravljanju prirodnim vrednostima, kao i drugim nepokretnostima koja mu se povere na upravljanje.

Jasnije se definiše razvoj i upravljanje, pravila ponašanja, politika održvigo razvoja i finansiranje nacionalnih parkova.

Poslanici su ratifikovali sporazume Srbije i Makedonije u oblasti turizma i o ekonomskoj saradnji, Srbije i Maroka o saradnji u oblasti veterine, Srbije i Marađarske o pravovremenoj informaciji u slučaju radiološke opasnosti, kao i nekoliko drugih međunarodnih akata.

Varga razrešen dužnosti u skupštinskim odborima

 

Skupština Srbije razrešila je, na predlog SVM, nekadašnjeg potpredsednika te stranke Lasla Vargu dužnosti u skupštinskim odborima.

Na predlog šefa poslaničke grupe SVM Balinta Pastora, Varga je razrešen dužnosti u odborima za evropske integracije, za ustavna pitanja i zakonodavstvo, za zdravlje i porodicu, kao i u Odboru za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Takođe, razrešen je i dužnosti člana Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, pa su na ta mesta postavljeni drugi poslanici SVM.

Varga je isključen iz te stranke polovinom avgusta ove godine, a pre toga u junu je smenjen sa mesta potpredsednika na inicijativu predsednika SVM Ištvana Pastora, koji je rekao da je to učinjeno zbog "krize poverenja" unutar stranke.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.