Usvojena rezolucija EP o Kosovu

Izvor: Politika, 08.Jul.2010, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojena rezolucija EP o Kosovu

STRAZBUR – Evropski parlament usvojio je većinom glasova rezoluciju o Kosovu kojom se preostale članice Unije, koje nisu priznale jednostranu nezavisnost južne srpske pokrajine, pozivaju da to učine.

Rezoluciju, u kojoj se navodi da bi EP pozdravio kada bi sve države članice EU priznale nezavisnost Kosova, podržalo je 455 poslanika dok je nešto više od 150 bilo protiv.

„Kosovo kao nezavisnu državu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << priznale su 22 članice EU, dok pet to nije učinilo. Da bi evropska politika bila efikasnija za dobrobit svih na Kosovu, članice EU bi trebalo da pojačaju zajednički pristup Kosovu”, navodi se u rezoluciji koju je pripremila austrijska poslanica iz redova zelenih Ulrike Lunaček.

Rezolucija je na sednici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta usvojena krajem juna sa 45 glasova za, 14 protiv i dva uzdržana.

Tokom jučerašnje debate o ovoj rezoluciji većina poslanika pozdravljala je ovakav pristup kosovskom pitanju među kojima su neki naglašavali da se „EU već 20 godina bori za slobodu i prava žitelja Kosova”.

Bilo je, međutim, i poslanika koji su osporavali ovakav stav podsećajući da je jednostrana nezavisnost Kosova proglašena u suprotnosti sa međunarodnim pravom i kršeći Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN koja predstavlja osnovu za zajednički, evropski pristup ovom pitanju.

Evropski komesar za proširenje Štefan File, koji je otvorio debatu, imao je diplomatskiji pristup od poslanika rekavši da iako članice EU imaju različite poglede na jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, treba zajednički da rade na poboljšanju situacije na terenu.

U rezoluciji se priznaje da priznanje nezavisnosti Kosova za Beograd „u ovom trenutku nije izvodljiva politička opcija”, ali se vlasti Srbije pozivaju da budu „pragmatične u odnosu na pitanje statusa i uzdrže se od blokiranja članstva Kosova u međunarodnim organizacijama”.

„Predstojeće mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova ne bi trebalo nikoga da sputa u jasnom posvećivanju prekograničnoj, regionalnoj i lokalnoj saradnji u najboljem interesu celokupnog stanovništva na Kosovu i u okolini”, dodaje se u rezoluciji.

Amandmanom je u rezoluciju uvrštena oštra osuda bombaškog napada na srpske demonstrante u severnom delu Kosovske Mitrovice i napad na poslanika srpske nacionalnosti u kosovskom parlamentu Petra Miletića.

U rezoluciji se, takođe, poziva na preduzimanje svih koraka u cilju vizne liberalizacije i od Evropske komisije traži da u tom cilju „bez odlaganja uspostavi komunikaciju” sa Prištinom.

Od kosovskih vlasti se traži da načine napredak u ključnim reformama kao što su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, decentralizacija, reforma administracije i ističe „izuzetna zabrinutost zbog raširene korupcije koja, pored organizovanog kriminala ostaje jedan od najvećih problema na Kosovu”.

Kao razlog za zabrinutost u rezoluciji navodi se i pitanje severa Kosova na kojem je prisutan ozbiljan nedostatak vladavine prava, pritisci i zastrašivanje građanskog društva koje vrše radikalne grupe i organizovani kriminal, pa se od Euleksa traži da u ovom regionu pojača svoje napore.

U rezoluciji se ocenjuje da Kosovo još nije u situaciji da obezbedi adekvatne uslove za reintegraciju prisilno vraćenih romskih izbeglica i od članica EU se zahteva da prestanu sa repatrijacijom.

----------------------------------------------

Melcer: Rezolucija o Kosovu potpuno jednostrana

BEČ – Rezolucija o Kosovu je potpuno jednostrana i uzima u obzir isključivo stavove kosovskih Albanaca, izjavio je poslanik Slobodarske partije Austrije (FPO) u EP Andreas Melcer.

„Iako je jednostrano proglašenje nezavisnosti od februara 2008. bila suprotna međunarodnom pravu u Rezoluciji se sugeriše da je Kosovo nezavisna država, a diskriminacija srpske manjine EU, koja je inače posvećena ljudskim pravima, čini se nebitnom. Čak šta više treba da se poveća pritisak na Beograd za priznavanje Kosova”, naveo je Melcer u saopštenju kritikujući Rezoluciju EP.

Uz to, član spoljnopolitičkog odbora EP, je ukazao da nacrt Rezolucije, na zahtev Demohrišćanske frakcije (EVP) u EP, kojoj pripada i Narodna partija Austrije (OVP), treba da bude izmenjen u korist kosovskih Albanaca.

„Na primer treba, u vezi očekivane odluke Međunarodnog suda pravde (MSP), da se ukloni svaka postojeća opravdana sumnja u jednostranu proglašenu nezavisnost”, rekao je Melcer.

Kao skandalozno je naveo i da EVP želi da izbriše i ukazivanje na isključenje mobilne komunikacije u Srbima naseljenom severnom delu Kosova od strane albanskih vlasti.

„Tu se postavlja pitanje da li EVP, a time i poslanici iz redova austrijske OVP, žele da srpsku manjinu u potpunosti prepuste na milost i nemilost kosovskih Albanaca”, zaključio je Melcer.

Tanjug

objavljeno: 08/07/2010

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Usvojena rezolucija o Kosovu

Izvor: Večernje novosti, 08.Jul.2010

Rezoluciju, u kojoj se navodi da bi EP pozdravio kada bi sve države članice EU priznale nezavisnost Kosova, podržalo je 455 poslanika dok je oko 150 bilo protiv

Nastavak na Večernje novosti...

Evropski parlament pozvao sve članice EU da priznaju Kosovo

Izvor: Blic, 08.Jul.2010

Evropski parlament usvojio je danas većinom glasova rezoluciju o Kosovu kojom se preostale članice Unije, koje nisu priznale jednostranu nezavisnost južne srpske pokrajine, pozivaju da to učine. ..Rezoluciju, u kojoj se navodi da bi EP pozdravio kada bi sve države članice EU priznale nezavisnost...

Nastavak na Blic...

EU dobila zajedničku diplomatsku službu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jul.2010

STRAZBUR -..Evropski parlament prihvatio je danas velikom većinom glasova Madridski sporazum kojim se uspostavlja zajednička evropska diplomatska služba...Paket preporuka o organizaciji i metodama rada Službe za spoljnu akciju, koji je dogovoren pre dve nedelje u Madridu, dobio je podršku 549 evropskih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Štefan File podržao glas za nezavisno Kosovo

Izvor: Danas, 08.Jul.2010

Evropski parlament usvojio je juče ubedljivom većinom glasova rezoluciji o "Procesu evropske integracije Kosova" kojom se pet članica Evropske unije, koje nisu priznale kosovsku nezavisnost, pozivaju da to učine. Za tekst u kojem se ističe da bi EP pozdravio kada bi sve države članice EU priznale...

Nastavak na Danas...

Stefanović: Rezolucija EP o Kosovu nema obavezujući karakter

Izvor: Blic, 08.Jul.2010

Politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Borko Stefanović ocenio je večeras u Beogradu da rezolucija Evropskog parlamenta (EP), kojom se pozivaju sve članice Evropske unije (EU) da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije ima deklarativan i politički, a ne obavezujući...

Nastavak na Blic...

Evropski parlament usvojio rezoluciju o Kosovu

Izvor: Glas javnosti, 09.Jul.2010, 07:21

STRAZBUR - Evropski parlament usvojio je juče većinom glasova rezoluciju o Kosovu kojom se preostale članice Unije, koje nisu priznale jednostranu nezavisnost južne srpske pokrajine, pozivaju da to učine...Rezoluciju, u kojoj se navodi da bi EP pozdravio kada bi sve države članice EU priznale...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.