Tadić sa Merkelovom i Venom na sajmu u Hanoveru

Izvor: Politika, 22.Apr.2012, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić sa Merkelovom i Venom na sajmu u Hanoveru

Hanover– Kandidat za predsednika Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić susreo se juče popodnesa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i kineskim premijerom Ven Điabaom na svečanosti otvaranja međunarodnog sajma tehnologije „Hanover mese 2012”, izvestio je Tanjug.

Tadić u Hanoveru boravi povodom održavanja „Hanover >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mese 2012”, na kojem se predstavlja srpska privreda.

U Hanoveru će od sutra do 27. aprila građani moći da posete najveći svetski sajam tehnologije i tehnike, na kojem izlaže 10 preduzeća iz Srbije i Metalski klaster Vojvodine.

Tadić: Prisustvo Srbije u Hanoveru veoma značajno

Hanover– Kandidat za predsednika Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić ocenio je sinoć da je učešće Srbije na međunarodnom sajmu tehnologije „Hanover mese 2012” od velikog značaja za našu zemlju.

On je, u izjavi novinarima, rekao da značaj učešća najbolje pokazuje sama činjenica da je Srbija jedna od retkih zemalja koja danas ima ovakvu vrstu predstavljanja, preneo je Tanjug.

Tadić je ukazao na to da će jedan dan predstavljanja biti posvećen srpskoj industriji i tehnologiji, a biće i prilika da na jednom ovakvom sajmu, koji ima političku, industrijsku i tehnološku dimenziju, pronađemo svoje mesto.„Ovo je sajam čija je glavna tema saradnja između Nemačke i Kine. Ako bismo kojim slučajem u toj industrijskoj saradnji pronašli makar jednu mašinu koju bismo proizvodili, jedan deo mašine, to bi bio ogroman uspeh za našu privredu”, naglasio je Tadić.

Sajam je ujedno prilika, kako je dodao, za razgovore sa predstavnicima velikih kompanija, sa kojima će Tadić tokom ova dva dana razgovarati.„Želim da završimo neke razgovore, ili makar da ih uvedemo u neku novu fazu”, naglasio je Tadić.

On je istakao da bi želeo da dobije i konkretne podatke o potencijalu investicija pojedinih kompanija.„Razgovarao bih sa predstavnicima ’Boša’ koji su već investirali u Srbiji, i počinju grinfild investiciju u nekoliko drugih oblasti koje su atraktivne za nas”, kazao je Tadić.

On je dodao da će boravak u Hanoveru biti i prilika da razgovara sa nemačkim zvaničnicima.

Pod motom „Metal i mašine”, srpska privreda će na zajedničkom nacionalnom štandu u Hali četiri, predstaviti najnovija dostignuća i proizvodni program u oblasti metalne i mašinske industrije. Pored toga, Srbija će se 24. aprila predstaviti poslovnoj publici na skupu pod nazivom „Dan srpsko-nemačke privrede”.

Kao glavni govornik najavljen je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, dok će sa nemačke strane skup pozdraviti premijer Donje Saksonije Dejvid Mekalister, direktor Nemačke sajamske kompanije „Dojče mese” Volfram fon Frič i predsednik Upravnog odbora za istok nemačke privrede Ekart Kordes.

Za „Dan srpsko-nemačke privrede” postoji veliko interesovanje nemačkih privrednika. Više od 120 firmi prijavilo je učešće na ovoj manifestaciji.

Inače srpska privreda, koja posle više godina pauze ponovo organizovano nastupa na najvećem sajmu tehnologije na svetu, ima veliki štand u Hali četiri, u kojoj su zastupljene privrede više zemalja.

Očekuje se da će sajam, koji je ovog puta u znaku „zelene tehnologije”, posetiti više od 300.000 posetilaca iz celog sveta.

objavljeno: 23.04.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.