Izvor: Kurir, 29.Apr.2012, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić sa Dodikom i Kusturicom u Višegradu

Ivo Andrić je naš veliki pisac, to je jedan od najvećih pisaca ovog dela Evrope i zbog toga ne zaslužuje samo bistu, već i svoj grad, ali i institut, poručio je Tadić.

VIŠEGRAD - Kandidat za predsednika Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Boris Tadić obišao je danas u Višegradu sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i Emirom Kusturicom radove na izgradnji ""Andrićgrada"" i most Mehmed >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Paša Sokolović.

"Ivo Andrić je naš veliki pisac, to je jedan od najvećih pisaca ovog dela Evrope i zbog toga ne zaslužuje samo bistu, već i svoj grad, ali i institut. Zaslužuje da u taj institut bude utkan duh Ive Andrića, istrazuzivački rad mladih ljudi, naučnih institucija i potrebno je ustoličiti jednu književnu nagradu koja će trajati do duboko u budućnost“, poručio je Tadić.

Taj projekt, prema njegovim rečima, prolazi kroz vreme i povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost, sve kulture koje su na tim prostorima postojale, uvažava svaki kulturosloški i arhitektonski doprinos.

Sasvim je prirodno, smatra Tadić, da upravo kroz ličnost i delo Ive Andrića objedinimo sve te doprinose i kulture.

"Veoma smo ponosni što Ivo Andrić pripada srpskoj kulturi. To je njegov lični stav. Istovremeno smatramo da Ivo Andrić treba da bude na pozitivan način upotrebljen od svih koji žive na ovom prostoru kako bismo definisali svoju budućnost“, poručio je on.

Tadić je rekao da voli često da citira jednu rečenicu Ive Andrića kada je definisao narode sa Balkana, ali kritičkim pismom, rekavši da "sa velikim entuzijazmom započinjemo svaki projekat, od istorijskog do građevinskog, a da ga onda sa tako istim entuzijazmom napuštamo i potom se pojavljujemo kao najstrožije sudije“.

"Ubeđen sam da će Emir Kusturica, zajedno sa Miloradom Dodikom, a ja ću tome doprineti svojom enegrijom, izmeniti taj kritički stav prema nama", dodao je on izrazivši uverenje da će taj projekat zajedno završiti.

Kusturica je rekao da ovaj grad simolički oslikava našu težnju da propuštene lekcije iz istorije, renesansni period, koji je jedini nedostatak u našem evropskom duhu, nadoknadimo i završimo.

"Srušili su Andrićevu bistu, dobili su grad. Neka se paze šta rade“, poručio je Kusturica.

On se zahvalio Tadiću za prepoznavanje ideje šta znači taj projekat, posebno Andrićev institut i precizirao da se gradi mesečno 1.200 kavdrata i da je namera da se projekat završi 2014. godine jer je to „vrlo značajna tačka u istoriji koja će sigurno reaktivirati pitanja Gavrila Principa, i Mlade Bosne".

Sama odbrana naše tradicije biće institucionalizovana i dovedena na tačku koja će biti logična, dodao je Kusturica.

Kusturica je najavio da se u okviru Andrićevog grada gradi i pozorište u kojem će režirati predstavu „Na Drini ćuprija", koja će biti izvođena samo na tom mestu.

Dodik je istakao da je zadovoljan što je dosta urađeno na tom projektu, i da je siguran da će ova plemenita i važna ideja biti realizovana bez ikakvih zastoja.

"Mogu da potvrdim da ćemo do 2014. kao što je planirano sve sadržaje pustiti u funkciju. Veoma je važno da se početni entuzijazam koji smo imali zadržava i u ovom trenutku, te nema nijedna opasnost od eventualnog zastoja i prekida“, poručio je on, zahvalivši se Kusturici na ideji i entuzimajmu.

Dodik je ukazao na činjenicu da će čitav projekt biti realizovan naporom Republike Srpske i Srbije.

"To će biti mesto koje će na najbolji mogući način očuvati sve vrednosti naše nacionalne kulture. Zajedničkim naporima obe vlade se gradi ovaj projekat“, rekao je Dodik.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.