Sutra o finansiranju političkih aktivnosti i akcizama

Izvor: S media, 06.Jun.2011, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra o finansiranju političkih aktivnosti i akcizama

Poslanici republičkog parlamenta sutra će započeti vanrednu sednicu na kojoj se nalaze dve tačke dnevnog reda - Predlog zakona o finansiranju političkih aktivnosti i izmene Zakona o akcizama.

Predsednica Skupštine Slavica Djukić-Dejanović sazvala je vanrednu sednicu, drugu u ovoj godini, na zahtev 128 narodnih poslanika.

Djukić-Dejanović je ranije rekla da ne očekuje da rasprava o predloženom zakonu o finansiranju političkih aktivnosti bude >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << burna, s obzirom na to da je održana i javna rasprava o toj temi, ali da veruje da će, svakako, izazvati pažnju poslanika.

Predložena rešenja o finansiranju političkih aktivnosti predviđaju niz novina, među kojima i ukidanje ograničenja o visini sredstava iz privatnih izvora, koje pored članarine, priloga i nasledstva, čine i novi vidovi kao što su legat i zaduživanje kod komercijalnih banaka.

Međutim, ostala je odredba prema kojoj fizičko lice može dati stranci 20 prosečnih mesečnih zarada, a pravno 200 prosečnih zarada.

Radi efikasnije kontrole, kako je navedeno u obrazloženju, prilozi se daju isključivo uplatom preko tekućeg računa davaoca, uz obavezu političke stranke da evidentira svaki prilog, kao i da ga javno objavi na stranačkom sajtu.

Iz budžeta Srbije predviđeno je da se izdvoji 0,15 odsto za redovni rad političkih stranaka, a za finansiranje troškova izborne kampanje iz javnih izvora u godini u kojoj se održavaju izbori određuju se sredstva u iznosu 0,1 odsto rashoda budžeta.

Usvajanje tog zakona jedan je od uslova Evropske komisije za davanje pozitivnog mišljenja na zahtev Srbije za članstvo u EU.

Ukinute blanko ostavke!

Poslanici završili rad

Jovanović: Izmene zakona o akcizama dokaz loše politike

Druga tačka dnevnog reda, predložene izmene Zakona o akcizama predviđaju da za sve vrste motornih benzina ubuduće važi jedinstvena akciza od 49,5 dinara za litar, a za dizel goriva 37 dinara za litar.

To znači da se akcize na sve vrste motornih benzina usklađuju, tako da će niže biti povećane za 4,5 dinara po litru za motorne benzine, a za dva dinara po litru za dizel goriva.

Inače, ovogodišnje prvo vanredno zasedanje parlamenta održano je od 21. do 28 februara.

Skupština je redovno prolećno zasedanja završila 25. maja ove godine usvajanjem 17 zakonskih predloga i drugih akata, među kojima i izmene Zakona o izboru narodnih poslanika, kojima je ukinuta praksa blanko ostavki.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sazreli za zakon o finansiranju stranaka

Izvor: Beta, 06.Jun.2011

BEOGRAD, 6. juna 2011. (Beta) - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić Dejanović ocenila je u ponedeljak da je društvo u Srbiji psihološki sazrelo za usvajanje zakona o finansiranju političkih aktivnosti, što je medju uslovima za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU..."Prvi deo...

Nastavak na Beta...

Dejanović: Zakonom do transparentnosti tokova novca

Izvor: S media, 06.Jun.2011

Usvajanje zakona o finansiranju političkih aktivnosti obezbediće transparentnost tokova novca, izjavila predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić Dejanović. ..Predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić Dejanović izjavila je da će usvajanje zakona o finansiranju političkih aktivnosti, koji...

Nastavak na S media...

Jasnije finansiranje stranaka

Izvor: B92, 06.Jun.2011

Beograd -- Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović kaže da će usvajanje zakona o finansiranju političkih aktivnosti, obezbediti transparentnost tokova novca...Đukić Dejanović je, gostujući na RTV B92, rekla da se zakon o finansiranju političkih aktivnosti odnosi na finansiranje...

Nastavak na B92...

Đilas: Od Beograda više para Srbiji

Izvor: B92, 06.Jun.2011

Beograd -- Vladajuća koalicija staviće na prvu narednu vanrednu sednicu parlamenta predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave...Time će biti omogućeno da lokalne samouprave ostvare dvostruko veći prihod na ime poreza na zarade ostvarene na njihovoj teritoriji,...

Nastavak na B92...

Đilas: Od oktobra više novca opštinama

Izvor: Blic, 06.Jun.2011

BEOGRAD - Vladajuća koalicija staviće na prvu narednu vanrednu sednicu parlamenta predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, kojim će biti omogućeno da lokalne samouprave ostvare dvostruko veći prihod na ime poreza na zarade ostvarene na njihovoj teritoriji, najavio...

Nastavak na Blic...

Đukić: Spremni za zakon o finansiranju stranaka

Izvor: Glas javnosti, 07.Jun.2011, 07:08

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović ocenila je da je društvo u Srbiji psihološki sazrelo za usvajanje zakona o finansiranju političkih aktivnosti, što je među uslovima za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU..."Prvi deo zakona se odnosi na finansiranje izbornih...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.