Strugar odslužio kaznu

Izvor: B92, Tanjug, Fonet, 20.Feb.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strugar odslužio kaznu

Hag, Podgorica -- Pavle Strugar, koga je Haški tribunal osudio na 7,5 godina zatvora zbog granatiranja Dubrovnika 1991. godine, pušten je danas na slobodu.

Penzionisani general bivše JNA pušten je na slobodu posle dve trećine izdržane kazne, saopšteno je u Hagu. Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson prihvatio je u januaru Strugarov zahtev da bude pušten na slobodu, što je u skladu s pravilima Suda, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali imajući u vidu i njegovo loše zdravstveno stanje.

Sudija Robinson je ukazao da je Strugarovo zdravstveno stanje sve lošije i da je to i bio razlog što je kaznu sve vreme izdržavao u pritvorskoj jedinici Tribunala u Sheveningenu i nije, kao ostali osuđeni, bio prebačen u drugu zemlju na izdržavanje kazne.

Strugar stigao u Podgoricu

Penzionisani general Pavle Strugar stigao je u Podgoricu.

Strugarev branilac advokat Goran Rodić rekao je da je Strugar stigao redovnom avionskom linijom iz Haga, a na podgoričkom aerodromu dočekala ga je porodica, brojni priljateji, kao i novinarske ekipe.

Navodeći da je puštanjem Strugara na slobodu okončn redovan postupak, Rodić je najavio da će odbrana, pošto se penzionisani general odmori, razmotriti da li će na presude Haškog tribunala uložiti zahtev za vanredno preispitivanje pravosnažne presude.

Strugar je u januaru 2005. godine osuđen na osam godina zatvora zbog toga što, kao komandant Druge operativne grupe JNA, nije ništa učinio da spreči granatiranje Dubrovnika 6. decembra 1991. i kazni počinioce zločina, na šta su se žalili i odbrana i tužilaštvo.

Strugar, koji je u svojim pojavljivanjima pred sudom tvrdio da nije kriv, u prvostepenom postupku proglašen je krivim za dve od šest tačaka optužnice - napad na civile, verske i kulturno-istorijske spomenike, kao i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Žalbeno veće je u julu prošle godine dodatno Strugara proglasilo krivim za napade na civilne objekte i neopravdano vojno razaranje, ali je, s obzirom na njegov loše zdravstveno stanje, smanjilo kaznu za šest meseci i pravosnažno ga osudilo na 7,5 godina zatvora.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oslobođen Pavle Strugar

Izvor: RTV Pink, 20.Feb.2009

Na slobodi posle dve trećine izdržane kazne. . . Penzionisani general bivše JNA Pavle Strugar (75), koga je Haški tribunal osudio na 7,5 godina zatvora zbog granatiranja Dubrovnika 1991. godine, pušten je danas na slobodu posle dve trećine izdržane kazne, saopšteno je u Hagu. .

Nastavak na RTV Pink...

General Strugar na slobodi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Feb.2009

PODGORICA - Pavle Strugar, general bivše JNA osuđen za zločine u Dubrovniku 1991, pušten je danas na slobodu nakon što je odslužio dve trećine zatvorske kazne od sedam i po godina, saopštio je Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu, a prenosi TV Crne Gore...Strugar je oslobođen na osnovu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Hag: Strugar pušten na slobodu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Feb.2009

Normal 0 Pavle Strugar, general bivše JNA osuđen za zločine u Dubrovniku 1991., danas je pušten na slobodu nakon što je odslužio više dvije trećine  zatvorske kazne, priopćio je Međunarodni sud za ratn ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Strugar na slobodi

Izvor: Danas, 20.Feb.2009

Pavle Strugar, bivši general Jugoslovenske narodne armije, proglašen krivim za zločine počinjene u Dubrovniku, na hrvatskom priobalju, 1991. godine i osuđen na sedam i po godina zatvora, juče je pušten na slobodu nakon što je u pritvoru Međunarodnog suda proveo više od dve trećine kazne koja...

Nastavak na Danas...

Strugar stigao u Podgoricu

Izvor: VOA, 21.Feb.2009, 05:37

Penzionisani general Jugoslovenske narodne armije Pavle Strugar, koji je danas pušten na slobodu iz zatvora u Hagu, stigao je u Podgoricu. Generala JNA na podgoričkom aerodromu dočekali su članovi porodice..

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.