Štefan File sutra u Beogradu

Izvor: Danas, 21.Okt.2014, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štefan File sutra u Beogradu

Beograd - Na sutrašnju konferenciju ministara spoljnih poslova, privrede i ekonomije Zapadnog Balkana u Beograd će doputovati ministri kosovske vlade, Vlade Albanije, a skupu će prisustvovati i Štefan File, odlazeći komesar za proširenje Evropske unije, potvrđeno je Danasu u Prištini, Tirani i Briselu.

Uprkos najavama Ivice Dačića, potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova, o mogućem odlaganju >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << te konferencije zbog političkih tenzija koje su nastale kao posledica incidenta na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija, te odlaganja posete premijera Albanije Edija Rame sa 22. oktobra na 10. novembar, odluka je, pre svega, Vlade Srbije, odnosno premijera Aleksandra Vučića da se sutra u Beogradu sastanu ministri svih zemalja Zapadnog Balkana, kako je ranije planirano.

Ovaj susret ministara spoljnih poslova i ekonomije iz vlada regiona je, naime, dogovoren u Berlinu, 28. avgusta, na Konferenciji o Zapadnom Balkanu, koja se održala na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, a uz prisustvo vodećih političara zemalja regiona. Tada je premijer Srbije predstavio zajedničke infrastrukturne projekte koji su podrazumevali saradnju Srbije, Crne Gore, Albanije i Kosova. Reč o izgradnji i povezivanju pruge

Beograd - Podgorica - Bar - Skadar - Tirana. Ove saobraćajnice, za koju premijer Srbije zajedno sa premijerima Crne Gore i Albanije, Milom Đukanovićem i Edijem Ramom, tražio finansijsku podršku od Evropske unije, podrazumevaju i uključenje Kosova, koje bi jednim krakom trebalo da se poveže na glavnu prugu.

Format za učesnike iz Prištine

Kako je ranije najavio Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova u Vladi Srbije, „učešće na konferenciji će uzeti i predstavnici privremenih institucija Kosova i Metohije, zbog čega će konferencija biti održana u gimnih formatu, koji podrazumeva obeležavanje učesnika bez državnih obeležja i statusnih odrednica“.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sastanak Zapadni Balkan-EU za rast privrede

Izvor: Beta, 22.Okt.2014, 15:35

BRISEL, 22. oktobra 2014. (Beta) - Ministri inostranih poslova, ekonomije ili finansija sa Zapadnog Balkana i visoki zvaničnici Evropske komisije sastaće se u četvrtak u Beogradu sa ciljem da razmotre programe koji bi mogli da podstak.

Nastavak na Beta...

Enver Hodžaj na skupu sa Dačićem i Fileom

Izvor: Danas, 22.Okt.2014

Beograd - Iako je Srbija nastojala da konferencija ministara spoljnih poslova, privrede i ekonomije Zapadnog Balkana bude odložena zbog prošlonedeljnog incidenta na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija i odlaganja posete premijera Albanije Edija Rame, ovaj skup će danas biti održan i to zahvaljujući...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.