Srbija bez zaštitnika građana

Izvor: B92, 23.Jul.2012, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija bez zaštitnika građana

Beograd -- Petogodišnji mandat zaštitnika građana Saše Jankovića ističe danas, a do izbora novog tu dužnost obavljaće njegov zamenik, i to najduže šest meseci.

NUNS je pozvao Skupštinu da što pre izabere zaštitnika građana.

Skupština Srbije, koja bira zaštitnika gradjana, dužna je da najkasnije šest meseci pre isteka mandata, pokrene izbor ombudsmana. Vršilac dužnosti ombudsmana do izbora novog biće dosadašnji zamenik zaštitnika građana Miloš Janković.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Saša Janković je ranije rekao da nije dobro da institucija koja kontroliše rad drugih državnih organa u zaštiti prava gradjana ne radi u punom kapacitetu i da se nada da će novi ombudsman biti brzo izabran.

Zaštitnik gradjana se stara o zaštiti i unapredjenju ljudskih i manjinskih sloboda i prava, kao nezavisan i samostalan organ i niko nema pravo da utiče na njegov rad i postupanje.

U martu su medijska udruženja i asocijacije, brojne nevladine organizacije, predstavnici nezavisnih regulatornih tela i Liberalno demokratska partija zatražili od parlamenta da ombudsman bude izabran što pre.

Zaštitnika gradjana bira Skupština Srbije glasovima najmanje 126 poslanika, dok kandidata predlaže Odbor za ustavna pitanja većinom glasova svojih članova.

Pravo da predloži kandidata za zaštitnika gradjana Odboru za ustavna pitanja ima svaka poslanička grupa.

Kandidat za zaštitnika gradjana treba da bude diplomirani pravnik, da ima najmanje 10 godina iskustva na pravnim poslovima koji su od značaja za obavljanje poslova iz nadležnosti Zaštitnika gradjana, da poseduje visoke moralne i stručne kvalitete i da ima zapaženo iskustvo u zaštiti prava gradjana.

Skupstina Srbije je krajem juna 2007. izabrala Sašu Jankovića za zaštitnika gradjana, a zakletvu je položio 23. jula 2007. godine. Mandat zaštitnika gradjana je pet godina i može najviše dva puta da bude biran na tu funkciju.

NUNS: Skupština što pre da izabere zaštitnika građana

Nezavisno udruženje novinara Srbije apelovalo je na Skupštinu Srbije da što pre izabere zaštitnika građana. NUNS je u saopštenju izrazio zabrinutost zbog činjenice da je 23. jula istekao mandat zaštitniku građana Saši Jankoviću, a da još nije izabrana ličnost koja će tu funkciju obavljati u narednom mandatu.

NUNS je apelovao na parlament da što pre završi proceduru izbora zaštitnika građana i tako omogući funkcionisanje te institucije u punom kapacitetu, jer je zaštitnik, kao i drugi nezavisni kontrolni organi, veoma važan za razvoj demokratije i unapređenje ljudskih i građanskih prava.

Udruženje je podsetilo da je Ustavni sud Srbije upravo na inicijativu zaštitnika građana Saše Jankovića proglasio neustavnim restriktivne odredbe Zakona o javnom informisanju.

"Ta i druge inicijative koje je do sada pokretao zaštitnik građana pokazuju da je reč o veoma važnoj instituciji koja je uspela da očuva kredibilitet i odgovarajući distancu u odnosu na vlasti i politička previranja u Srbiji", naveo je NUNS i ocenio da je Janković dužnost obavljao dosledno i veoma uspešno.

Apel Skupštini da izabere zaštitnika građana ranije danas je uputila i Mreža za restituciju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija bez zaštitnika građana

Izvor: Kurir, 23.Jul.2012

BEOGRAD - Petogodišnji mandat zaštitnika građana Saše Jankovića ističe danas, a do izbora novog tu dužnost obavljaće njegov zamenik, i to najduže šest meseci. Skupština Srbije, koja bira zaštitnika građana, dužna je da najkasnije šest meseci pre isteka mandata, pokrene izbor ombudsmana...Vršilac...

Nastavak na Kurir...

Zaštitniku građana ističe mandat

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2012

BEOGRAD -..Zaštitniku građana Saši Jankoviću danas mandat ističe, a vršilac dužnosti ombudsmana do izbora novog biće njegov dosadašnji zamenik Miloš Janković...Saša Janković je ranije Tanjugu rekao da očekuje da Skupština Srbije u najkraćem mogućem roku izabere ombudsmana koji će u...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ombudsmanu ističe mandat

Izvor: RTS, 23.Jul.2012

Najznačajnije je da najkvalitetnija i najstručnija osoba bude izabrana na mesto ombudsmana, smatra Saša Janković, kome danas ističe mandat. O izboru ombudsmana će se raspravaljati sledeće nedelje, rekao mandatar Ivica Dačić, dodajući da se može očekivati da Saša Janković ponovo bude kandidat...Zaštitniku...

Nastavak na RTS...

Srbija bez zaštitnika građana

Izvor: Telegraf.rs, 23.Jul.2012

Zaštitnika građana bira Skupština Srbije glasovima najmanje 126 poslanika. Vršilac dužnosti ombudsmana do izbora novog biće dosadašnji zamenik zaštitnika građana

Nastavak na Telegraf.rs...

Srbija bez zaštitnika gradjana

Izvor: NaDlanu.com, 23.Jul.2012

BEOGRAD, 23. jula 2012. (Beta) - Petogodišnji mandat zaštitnika gradjana Saše Jankovića ističe u ponedeljak, a do izbora novog tu dužnost obavljaće njegov zamenik, i to najduže šest meseci... BEOGRAD, 23. jula 2012. (Beta) - Petogodišnji mandat zaštitnika gradjana Saše Jankovića ističe...

Nastavak na NaDlanu.com...

Zaštitniku građana ističe mandat, izbor iduće sedmice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2012

BEOGRAD -..Zaštitniku građana Saši Jankoviću danas mandat ističe, a vršilac dužnosti ombudsmana do izbora novog biće njegov dosadašnji zamenik Miloš Janković...Saša Janković je ranije Tanjugu rekao da očekuje da Skupština Srbije u najkraćem mogućem roku izabere ombudsmana koji će u...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.