Sporazumi o pomoći Švedske srpskom MUP-u

Izvor: Akter, 17.Dec.2015, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazumi o pomoći Švedske srpskom MUP-u

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ambasador Švedske Krister Asp potpisali su danas dva sporazuma o pomoći Švedske srpskom MUP-u, u vrednosti od devet milona evra

Reč je o Sporazumu o donaciji između MUP-a Srbije i švedske Agencije za međunarodni razvoj i saradnju o podršci programu "Policijska saradnja Srbije i Švedske" i Posebnom sporazumu između MUP-a i švedske Agencije za međunarodni razvoj i saradnju za program "Podrška razvojnim kapacitetima >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << strateškog upravljanja i evropskih integracija u MUP-u Srbije".

Ambasador Asp je istakao da je Srbija ostvarila izuzetno važan korak otvaranjem prva dva poglavlja u pristupnim pregovorima o članstvu u EU, dodajići da će sada fokus biti na poglavljima 23 i 24, u kojima će MUP imati važnu ulogu.

"Ova dva sporazuma su došla u pravom trenutku. Švedska će ostati uz vas do samog kraja pristupnih pregovora, ali i dugo nakon toga. Uveravam vas", rekao je Asp novinarima nakon potpisivanja sporazuma u Palati Srbija.

Potpisivanje sporazuma, kako je rekao, važno je i za Švedsku i predstavlja krupan korak u saradnji švedske i srpske vlade, a pre svega MUP-a.

"Dugi niz godina ostvarujemo konstruktivnu i plodnu saradnju sa srpskim MUP-om. Dva sporazuma koja smo potpisali su odraz dosadašnje konstruktivne saradnje", rekao je Asp zahvalivši ministru Stefanoviću, jer, kako je dodao, takva saradnje ne bi bila moguća bez njegovog ličnog angažovanja.

Ministar Stefanović je izrazio ogromnu zahvalnost Švedskoj za sve sto je učinila za MUP Srbije, za napredak i jačanje kapaciteta policije.

Prema njegovim rečima, podrška ambasadora, MUP-a Švedske i drugih organizacija bila je od ogromnog značaja da bi Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije postalo bolje i efikasnije, kao i da bi, po ugledu na švedski model, uvelo nove, dobre stvari poput koncepta policije u zajednici, karijernog razvoja...

Ta podrška, kako je dodao, značajna je i za postizanje napretka u poglavlju 24.

"Sporazumi predstavljaju nastavak saradnje i doprinose jačanju saradnje u implementaciji poglavlja 24, koje je krucijalno za razvoj MUP-a. To poglavlje nije nešto što ispunjavamo zbog EU, već da bismo dostigli standarde u MUP-u koji su važni za sve građane", ukazao je Stefanović.

On je istakao i da se u februaru očekuje poseta švedskog ministra unutrašnjih poslova, što će biti dobra prilika za razgovor o bržem napretku Srbije ka EU.

"Zahvalni smo za pomoć i podršku koja dolazi bez ikakvih zahteva, potpuno prijateljski, sa željom da Srbija ide napred", poručio je Stefanović.

Još jednom izrazivši zahvalnsot Švedskoj, Stefanović je istakao da ta podrška čini našu policiju sposobnijom u borbu protiv organizovanog kriminala i sposobnijom da bude u redu policija EU koje su efikasne.

"Verujem da će naša policija u narednim godinama i sa manje resursa, ali sa bolje obučenim kadrom, uspevati da izađe na kraj sa najvećim izazovima", zaključio je Stefanović.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Stefanović: SAJ će uvek biti oslonac građana Srbije

Izvor: Studio B, 18.Dec.2015, 19:32

Specijalna antiteroristička jedinica MUP-a Srbije obeležila je danas 37 godina postojanja, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je da će ta jedinica uvek biti čvrst oslonac građanima Srbije...Stefanović je rekao da pripadnici te jedinice zaslužuju poštovanje za sve što...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.