Izvor: Blic, 29.Jun.2009, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sofija neće preispitivati puštanje Čekua

Bugarska nema nameru da preispita odluku o oslobađanju Agima Čekua jer za to nema nikakvih razloga, izjavila je juče zamenica državnog tužioca Galina Toneva.

Toneva je rekla da bi to bilo učinjeno da je Beograd poslao dokumenta koji bi dali povod za takav postupak, dodavši da je bugarsko tužilaštvo u tom slučaju postupilo po važećim propisima.

- Mogu da garantujem da su bugarske sudske vlasti delovale potpuno u skladu s domaćim i međunarodnim zakonima - >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << podvukla je Toneva.

Čeku je u Ćustendilu uhapšen prošlog utorka na osnovu poternice srpskog Interpola, ali ga je okružni sud u tom gradu u zapadnoj Bugarskoj dan kasnije oslobodio, s tim što bivši komandant OVK u toj zemlji mora da ostane do 2. jula. Agimu Čekuu je posle hapšenja u utorak uveče prvo određen pritvor do 24 sata, da bi zatim zadržavanje bilo produženo na tri dana. Odmah posle hapšenja Ministarstvo pravde Srbije podnelo je zahtev za njegovo izručenje, ali su reagovali i zvaničnici sa Kosova i zatražili njegovo puštanje. Za puštanje Čekua Sofiju su pritiskali američki, francuski i britanski zvaničnici.

U prvim reakcijama u Srbiji na puštanje Čekua predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da od bugarskih zvaničnika očekuje objašnjenje, podvlačeći da taj postupak ne doprinosi dobrosusedskim odnosima Srbije i Bugarske.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić rekao je da se radi o teškom udarcu međunarodnom pravu i da je takva odluka nanela štetu prijateljstvu i odnosima dve zemlje.

I sam Agim Čeku je u sličnom tonu, posle puštanja na slobodu, rekao da bi njegovo izručenje Srbiji pogoršalo odnose Bugarske i Kosova.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Tužilac: Oslobađanje Čekua nije sporno

Izvor: RTS, 28.Jun.2009, 15:30

Vlasti u Bugarskoj nemaju nameru da preispitaju odluku o oslobađanju Agima Čekua. Beograd nije poslao dokumente koji bi dali povod za takav postupak, tvrdi zamenica bugarskog državnog tužioca Galina Toneva...Bugarska nema nameru da preispita odluku o oslobađanju Agima Čekua, jer za to nema nikakvih...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.