Sistemski zakoni iz zdravstva do kraja godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2017, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sistemski zakoni iz zdravstva do kraja godine

Zakoni o zdravstvenoj zaštiti i o zdravstvenom osiguranju spremni su i trebalo bi da se nađu u skupštinskoj proceduri do kraja godine, najavio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović.

Mahmutović je na sednici skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu, povodom izveštaja o radu ministarstva u 2016. godini, rekao je da su među propisima koji bi do kraja godine trebalo da budu u skupštinskoj proceduri i izmene i dopune Zakona o izloženosti stanovništva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << duvanskom dimu.

Govoreći o radu ministarstva u 2016. Mahmutović je izrazio zadovoljstvo jer su, kaže, za kratko vreme učinjeni ozbiljni pomaci na bolje, te da je prošle godine rad ministarstva išao u tri pravca.

Objasnio je da je su ti pravci izgradnja novih bolnica i rekonstrukcija postojećih, kupovina kvalitetne medicinske opreme i obuka kadra, kao i zapošljavanje velikog broja medicinskih radnika.

Mahmutović je rekao da je u poslednje dve godine više od 5.000 lekara upućeno na specijalizaciju i subspecijalizaciju.

Naveo je infrastrukturne projekte za rekonstrukciju četiri kliničko-bolničkih centara u Srbiji, te da rad na izgradnji KBC u Nišu kontroliše grupa inženjera i da se nada da ćemo tokom ove godine imati prilike da vidimo taj velelepni objekat u kome će pacijenti lečiti.

Podsetio je i da je informacioni sistem za zakazivanje specijalističkih pregleda koji se godinu dana primenjuje, uz sve kritike koje su mogle da se čuju, kvalitetno zaživeo.

"Pokušavamo na ovaj način da olakšamo rad lekara, da ubrzamo sistem, a ne da ga usporimo i da liste čekanja svedemo na prihvatljive po evropskim normativima", rekao je Mahmutović i naveo da i u zemljama u svetu i Evropi za pojedine bolesti postoje liste čekanja.

Podsetio je da je do pre nekoliko godina naš zdravstveni sistem bio rangiran na poslednjem mestu evropskog zdravstva, a da danas sa ponosom možemo da kažemo da je srpsko zdravstvo po oceni iste nezavisne komisije bolje plasirano od zdravstvenih sistema u osam zemalja članica EU.

Opozicija kritikuje ministra

Poslanici opozicije kritikovali su ministra zdravlja Zlatibora Lončara zbog toga što nije došao na sednicu Odbora za zdravlje i porodicu, da predstavi kvartalne izveštaje o radu ministarstva u 2016. godini.

Poslanica pokreta Dosta je bilo Branka Stamenković je pitala zašto na sednicu nije došao ministar, kada u poslovniku o radu odbora izričito piše da izveštaj o radu ministarstva podnosi ministar i da nije ostavljena mogućnost da umesto njega dođe državni sekretar.

Govoreći o izveštajima, Stamenković je rekla da su oni oskudni, sadrže ponavljanja i neke stvari nisu razumljive laicima. Ona je dodala da iz izveštaja nije jasno da li je pri nabavci softvera za finansije bilo posrednika ili ne.

Poslanik Dveri Dragan Vesović je ocenio da bi bio red da na sednicu odbora dođe ministar sa svojim državnim sekretarima da predstavi izveštaj o radu, pošto odbor o izveštajima Ministarstva zdravlja raspravlja jednom godišnje.

"Ovako opoziciji ostaje ukus gorčine i nipodaštavanja skupštine", rekao je on.

Stamenković i Vesović su rekli i da su od lekara saznali da postoje problemi sa Integrisanim zdravstvenim sistemom informacija (IZIS).

Mahmutović je odgovorio da postoje problemi sa IZIS, ali da će vrlo brzo biti rešeni.

"Sistem je kvalitetno zaživeo", rekao je on, i dodao da je zdravstvenim sistemima u drugim zemljama trebalo tri godine da dostignu nivo koji je IZIS dostigao za godinu dana.

Tokom rasprave, Vesović je, najavljujući da će glasati za izveštaj, rekao da bi trebalo razmisliti o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u zdravstvu kako bi se sprečio njihov odlazak u inostranstvo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Sistemski zakoni iz zdravstva do kraja godine"

Izvor: RTS, 24.Jul.2017

Zakoni o zdravstvenoj zaštiti i o zdravstvenom osiguranju spremni su i trebalo bi da se nađu u skupštinskoj proceduri do kraja godine, najavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović. . Mahmutović...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.