Prve analize troškova kampanje za mesec dana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2012, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prve analize troškova kampanje za mesec dana

NOVI SAD, BEOGRAD -

Prvi rezultati analize izveštaja političkih stranaka o troškovima predizborne kampanje biće poznati polovinom jula. U Agenciju za borbu protiv korupcije stiglo je oko 450 izveštaja od oko hiljadu, koliko bi trebalo da bude predato Agenciji do 18. juna.

Sve registrovane političke stranke, koje dobijaju novac iz budžeta, bile su u obavezi da do 17. aprila dostave godišnje finansijske izveštaje za prethodnu godinu. Na konferenciji "Transparentnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije" navedeno je da je nešto manje od polovine stranaka dostavilo podatke.

To je poboljšanje u odnosu na prethodne godine, kada su to činile svega dve do tri stranke, kaže predsednik "Transparentnosti" Vladimir Goati.

"Bolje je nego što je bilo ranije. Praktično su uravnoteženi i prihodi i rashodi i ostaje da se vidi da li ima nešto da nije navedeno", dodao je Goati.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je potreba za kontrolom finansiranja partija utemeljena u tome da se zna da li one zastupaju interese građana ili finansijera.

U Agenciji za borbu protiv korupcije kažu da će podaci o finansiranju stranaka biti objavljeni tek kada istekne rok za podnošenje pisanih izveštaja, koje stranke treba da predaju Agenciji do 18. juna.

Predizborna kampanja bila je "nešto pristojnija i jeftinija", ocenio je predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković.

On smatra da je jedan od razloga za to bio i izvesni otpor građana, ali i svest da bi isuviše glamurozna kampanja išla izvan oficijelnog raspoloženja i klime u društvu.

Prema njegovoj oceni, broj pristiglih izveštaja je zadovoljavajući, imajući u vidu da se očekuje da će ih ukupno biti više od 1.000.

Programski direktor Cesida Đorđe Vuković za Radio Novi Sad kaže da će za ocenu transparentnosti protekle kampanje biti potrebno oko tri meseca.

"Sada predstoji da Agencija te izveštaje primi, da ih pregleda i uporedi ih sa podacima koje je prikupljala u procesu posmatranja izbora, preko mreže svojih posmatrača. Reč je o oko 200 ljudi koji su prikupljali informacije o tome na šta su stranke trošile novac", kazao je Vuković.

Kako je dalje naveo, za stranke koje ne ispune obavezu u zakonskom roku predviđene su prekršajne, ali i krivične sankcije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Stranke zakonima sebi udvostručile svoje prihode iz budžeta

Izvor: Blic, 12.Jun.2012

Beograd - Od 85 registrovanih stranaka u Srbiji njih 46 je do 15. aprila Agenciji za borbu protiv korupcije podnelo godišnje finansijske izveštaje za prošlu godinu, medju kojima i sve parlamentarne stranke, a ti izveštaji pokazuju da je više od 70 odsto njihovih troškova podmireno iz budžeta,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.