Predstoji dogovor o načinu održavanja izbora

Izvor: Blic, 06.Jul.2011, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstoji dogovor o načinu održavanja izbora

Poslanici vladajuće koalicije najavili su danas da tek predstoje dogovori o tome da li će iduće godine istovremeno biti održani i parlamentrani i lokalni izbori, dok su poslanici opozicije ocenili da te izbore ne treba razdvajati.

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija rekla je da se o načinu održavanja izbora mora postići saglasnost na osnovu onoga što je racionalno i odgovorno sa stanovišta interesa građana.

- Mi smo uvek za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << to da racionalizujemo troškove ali naravno da razumem zašto je bitno da lokalni izbori dobiju na specifičnoj težini koju možda, da su izbori zajedno, nemaju - rekla je Kolundžija novinarima u parlamentu.

Prema njenim rečima, stoji argument da je racionalnije i ekonomičnije da izbori budu istovremeno ali i argumentacija da istovremenim održavanjem parlamentani izbori postaju dominantni jer se građani opredeljuju imajući na umu državnu, a manje lokalnu politiku.

- I jedan i drugi argument imaju rezone, sada je samo pitanje koji rezon treba da bude preovlađujući - kazala je Kolundžija.

Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić rekao je novinarima u parlamentu da u vladajućoj koaliciji trenutno postoji samo dogovor da će parlamentarni izbori biti odrzani u martu ili aprilu sledeće godine.

On je rekao da je odvajanje republičkih i lokalnih izbora istovremeno samo jedna od mogućih opcija i da će se stranke vladajuće koalicije tek dogovoriti o terminu i načinu održavanja izbora.

Poslanici Jedinstvene Srbije smatraju da bi trebalo odvojiti izbore na lokalnom i republičkom nivou jer bi građani na lokalu trebalo da glasaju za ljude iz svojih mesnih i lokalnih zajednica.

- Na lokalnim izborima se glasa za ljude iz lokalne zajednice, dok se na republičkim glasa za lidere i partije, koji uglavnom imaju sedište u Beogradu - kazao je poslanik JS Petar Petrović i dodao da će se JS, kada se bude razgovaralo na tu temu, založiti za odvajanje termina izbora.

I poslanik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Jugović kazao je da se ta stranka zalaže za odvojene izbore.

Šef poslaničke grupe manjina Balint Pastor rekao je da je ekonomičnije da izbori budu održani istovremeno, iako je jasno da će u tom slučaju velike partije dobiti više glasova i na lokalu.

On je kazao da je sve manja mogućnost da izbori na lokalnom i republičkom nivou budu odvojeni i dodao da sa njegovom strankom za sada nije bilo razgovora o tome.

Da nije bilo razgovora o datumu izbora potvrdio je i poslanik vladajućeg PUPS-a Đuro Perić koji je dodao da preovlađuje mišljenje da bi izbore trebalo održati istovremeno.

Liberalno demokratska partija ocenila je da bi razdvajanje izbora značilo celu godinu u kampanji, "od lokalnih, preko parlamentarnih, do predsedničkih, uz nesnosni populizam i jos veći deficit".

LDP je ocenio da vladajuća koalicija pokušava da, zbog svojih partijskih kalkulacija, politički i ekonomski upropasti 2012.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić rekao je da je "van pameti" da se izbori ne održe istovremeno jer bi se u tom slučaju potrošilo mnogo više novca za kampanje i organizaciju kao i da bi državni budžet bio još više opterećen.

U Demokratskoj stranci Srbije smatraju da održavanje izbora istovremeno smanjuje troškove kao i da ne postoji zakonski osnov da se raspišu vanredni lokalni izbori.

Poslanik Srpske radikalne stranke Dragan Stevanović rekao je da bi izbori trebalo da se održe istovremeno zbog uštede ali i ocenio da se odluka o datumu izbora u Srbiji ne donosi na osnovu društvenih i političkih potreba već da postoje "političke kalkulacije onih koji o tome odlučuju".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Parlament do kraja jula o ukidanju imuniteta poslanika SRS

Izvor: EMportal, 06.Jul.2011

Skupština Srbije trebalo bi da do kraja jula na vanrednoj sednici odlučuje o ukidanju imuniteta za četvoro poslanika Srpske radikalne stranke (SRS), rekla je danas šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija.

Nastavak na EMportal...

Vlast: Predstoji dogovor o načinu održavanja izbora

Izvor: EMportal, 06.Jul.2011

Poslanici vladajuće koalicije najavili su danas da tek predstoje dogovori o tome da li će iduće godine istovremeno biti održani i parlamentrani i lokalni izbori, dok su poslanici opozicije ocenili da te izbore ne treba razdvajati.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.