Poslanici usvojili 27 zakona i drugih akata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Feb.2012, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici usvojili 27 zakona i drugih akata

BEOGRAD -

Poslanici republičkog parlamenta usvojili su danas 27 zakona kojim potvrđuju međunarodne sporazume i ugovore, među kojima i one kojim Srbija daje garancije za zaduživanje nekoliko javnih preduzeća, poput EPS-a, JAT-a i Galenike, u ukupnom iznosu od oko 1,3 milijarde evra.

Usvajanjem 27 zakona i potvrđivanjem ugovora i sporazuma Skupština Srbije je zaokružila drugu vanrednu sednicu i završila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << period vanrednog zasedanja parlamenta, budući da od sutra ulazi u period redovnog zasedanja, ali je, s obzirom na rokove za raspisivanje i održavanje parlamentarnih izbora, još neizvesno da li će u tom periodu biti sednica.

Poslanici su odobrili garanciju Srbije kod četiri komercijalne banke, po zaduženju farmaceutske kompanije “Galenika” u iznosu od 70 miliona evra, koja će biti upotrebljena za refinansiranje postojećih kratkoročnih obaveza te kompanije.

Odobrena je garancija Srbije u korist Komercijalne banke po zaduženju akcionarskog društva "Jat Airways", kojim je predviđeno preuzimanje obaveze garanta da izmiri obaveze zajmoprimca po zaduženju u iznosu od 10 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti, a koje će biti upotrebljena za refinansiranje postojećih kratkoročnih obaveza.

Poslanici su potvrdili da Srbija da garanciju u korist “Uni kredit” banke po zaduživanju "Jat tehnike" od pet miliona evra za dogradnju hangara 2, nastavak održavanja aviona tipa "Boing 737 NG" i tipa "Airbus 320".

Poslanici su usvojili zakon kojim Srbija garantuje za izmirivanje obaveza Građevinske direkcije Srbije, po osnovu ugovora o kreditu za izgradnju stambeno-poslovnih objekata na lokaciji kasarne "Stepa Stepanović" u Beogradu u iznosu od 35 miliona evra u korist "Hipo Alpe-Adria banke Beograd i "Sosijete ženeral banka Srbija".

Tokom načelne rasprave ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić rekao je da to zaduživanje za naselje “Stepa Stepanović” u Beogradu neophodno radi završetka tog projekta.

On je naveo da je svetska kriza dramatično pogodila ekonomije svih zemalja sveta, a da je dramatičan pad bio u oblasti građevinskog sektora i tržišta nekretnina i da taj negativni trend nije zaobišao ni Srbiju, zbog čega je vlada 2009. godine i donela zakon o pomoći građevinskoj industriji i pokrenula nekoliko velikih projekata koji bi trebalo da uposle građevinsku operativu.

Zahvaljujući tim projektima, kako je istakao Dulić, među kojima je i naselje “Stepa Stepanović”, Srbija je uspela da postigne dobre rezultate i završi godinu sa 17 odsto rasta u građevinskom sektoru.

Poslanici su odobrili da Srbija daje garanciju u korist "Japan International Cooperation Agency" za zajam Elektroprivrede Srbije za finansiranje izgradnje postrojenja za odsumporavanje za termoelektranu "Nikola Tesla".

Poslanici su potvrdili i ugovor o garanciji između Srbije i Evropske investicione banke "Grad Beograd most na Savi/a, Grad Beograd most na Savi/b i prilazni putevi", kojim se obezbeđuje nesmetan završetak radova na novom mostu na Savi i prilaznih saobraćajnica, koje će omogućiti lakšu lokalnu i tranzitnu saobraćajnu cirkulaciju kroz Beograd.

Takođe, poslanici su potvrdili Ugovor o garanciji između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj za male hidroelektrane.

Potvrđen je i ugovor o zajmu za kredit za povlašćenog kupca za prvu fazu paket projekta "Kostolac-B power plant projects" između Vlade Srbije kao zajmoprimca i kineske Export-Import banke kao zajmodavca, koji predviđa da će kineska banka Vladi Srbije staviti na raspolaganje kreditna sredstva, čiji zbirni iznos ne može biti veći od 293 miliona dolara.

Poslanici su potvrdili i Sporazum o zajmu kod Vlade Azerbejdžan za finansiranje izgradnje deonica Ljig-Boljkovci, Boljkovci-Takovo i Takovo-Preljina autoputa E-763, koji je potpisan 2. februara 2012. godine od 300 miliona evra.

Poslanici su potvrdili i Finansijski ugovor o unapređenje objekata pravosudnih organa između Srbije i Evropske investicione banke, Sporazum između vlada Srbije i Ruske Federacije o saradnji u oblasti pomorskog saobraćaja, kao i između Srbije i Evropske unije o uspostavljanju okvira za učešće Srbije u operacijama EU za upravljanje krizama sa izjavama Srbije i država članica EU o odricanju od tužbi.

Potvrđeni su i sporazumi Srbije i Slovačke o saradnji i uzajamnoj pomoći u vanrednim situacijama, kao i između Srbije i Turske o međusobnoj zaštiti poverljivih informacija i materijala razmenjeni u okviru saradnje u oblasti vojne industrije.

Kritike opozicije

Poslanici opozicionih partija u Skupštini Srbije kritikovali su danas nameru vladajuće koalicije da izglasa zakonske predloge koji predviđaju nova zaduživanja i ocenili da će to negativno uticati na ekonomsku stabilnost zemlje.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Dragan Stevanović ocenio je da nije stvar u tome da se država zaduži da bi spasla "Galeniku", nego da je potrebno da se obezbedi naplata dugovanja te firme.

"Ovim kreditom se ne rešava ništa niti će biti rešen problem nelikvidnosti 'Galenike'. Gasite požar benzinom", ocenio je Stevanović i upitao kako je moguće da "Galenici" duguje i republički Zavod za zdravstveno osiguranje.

Njegov stranački kolega Dejan Mirović rekao je da odnos javnog duga i bruto društvenog proizvoda (BDP) ne treba da dostigne 80 odsto, kao u nekim zemljama Evropske unije, već da Srbija treba da teži da taj procenat bude kao u Rusiji, oko 12 odsto.

Poslanik radikala Zoran Krasić ocenio je da teška ekonomska situacija i visoka zaduženost posledica "višegodišnjeg rada eksperata u vlasti" i zapitao kako će zemlja biti vođena ako na vlast dođe predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić, za koga je rekao da je "od Amerikanaca čuo da je kupio diplomu mastera ekonomije".

Predstavnik Demokratske stranke Srbije Radojko Obradović ocenio je da se novim zakonima Srbija zadužuje za još pet odsto BDP.

"Umesto da gledamo kako da smanjimo ovih 45 odsto zaduženja, mi se zadužujemo za dodatnih pet odsto, što je mnogo", rekao je on.

Poslanik Liberalno demokratske partije Bojan Đurić ocenio je da "Galenika" ima problema zbog toga što je loše vođena poslednjih nekoliko godina, kao i zbog, kako se izrazio, katastrofalne ekonomske politike u tom periodu.

"To nema nikakve veze sa svetskom ekonomskom krizom, već sa tim što zdravstveni sistem u ovoj zemlji ne funkcioniše. Problem je u tome što malo ljudi radi i mali broj poslodavaca uplaćuje poreze i doprinose", rekao je Đurić.

DS: Nije sve tako crno

Poslanik Demokratske stranke Janko Veselinović rekao je da ekonomska situacija "nije tako crna" i da je Srbija lider u privlačenju stranih investicija, a da je kurs evra približno isti kao i prošle godine u ovo vreme.

On je ocenio da će Srbija biti još privlačnija za investitore pošto postane kandidat za prijem u EU.

Njegov stranački kolega Srđan Milivojević je ocenio da su kritike opozicije neutemeljene i da njihove amandmane treba odbiti i odbacio optužbe da će zaduživanje biti iskorišćeno za predizborne aktivnosti.

"Ovde je reč o amneziji. Kada je SRS bila na vlasti, ostavila je dug od 120 odsto BDP. Gde vam je tada bila ljubav prema Srbiji, što niste pokazali ljubav prema Srbiji kada se ostali dužni 17 penzija?", upitao je Milivojević i ukazao da će krediti biti korišćeni za potrebe građana.

Obradović: Galenika će vratiti dug iz sopstvenih izvora

Kompanija "Galenika" će iz sopstvenih izvora vratiti kredit od 70 miliona evra, za koji država daje garancije, izjavio je danas u skupštinskoj raspravi o tome ministar prosvete Žarko Obradović.

Posle razmatranja amandmana u Skupštini Srbije na predlog zakona o zaduživanju za potrebe "Galenike", Obradović je, kao predstavnik Vlade na sednici, rekao da će novac vratiti to preduzeće u narednih sedam godina, uz grejs period od dve godine, i to isključivo iz sopstvenih izvora.

Ministar je rekao da "Galenika" ima strateški značaj za Srbiju i da će njeno normalno funkcionisanje obezbediti redovno snabdevanje tržišta lekovima po nižoj ceni.

Obradović je podsetio da je "Galenika" u prethodnom periodu uzimala kredite komercijalnih banaka, po nepovoljnim uslovima, uz visoku kamatu da bi obezbedila redovno poslovanje i sprečila nestašicu lekova.

"Potraživanja 'Galenike' prema veledrogerijama iznosi više od 85 miliona evra. Da se to naplatilo, mi sada ne bismo raspravljali o ovom kreditu", rekao je on.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština završila rad, stiže novac za Galeniku

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Feb.2012

Usvajanjem 27 zakona i potvrđivanjem ugovora i sporazuma Skupština Srbije je zaokružila drugu vanrednu sednicu i završila vanredno zasedanje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.