Izvor: Politika, 12.Apr.2012, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porukama o dogovoru SNS i DSS motivišu birače

Velika je enigma mogu li te dve stranke da se dogovore, ukoliko SNS ne prihvati paket stavova DSS-a, kaže Dejan Vuk Stanković

Posle izbora prvo ćemo razgovarati sa DSS-om o formiranju vlade sve češća je poruka funkcionera naprednjaka. A Koštuničine demokrate odgovaraju da će poziv prihvatiti. I jedni i drugi ubeđeni su da je dogovor moguć uprkos sve većim razlikama. Analitičari su jedinstveni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u oceni da porukom o mogućem postizbornom dogovoru ove dve stranke žele da motivišu birače da glasaju za njih, ali dok su jedni uvereni da je vlada SNS–DS moguća, drugi ne vide kako bi do nje došlo „s obzirom na to da je reč o razlikama u fundamentalnim pitanjima”.

Koštuničine demokrate ranije su prilično često upućivale otrovne strelice prema naprednjacima, kritikujući njihove stavove i tvrdeći da se ne zna kakvu politiku ta stranka vodi i šta je njen program. Kako su obe stranke imale štetu od takvih napada, Nikolić i Koštunica su se sastali i dogovorili da ubuduće neće jedni druge napadati.

I toga se u ovoj kampanji drže.

Tako naprednjaci objašnjavaju svoju politiku „i Evropa i Kosovo”, a Koštuničini obećavaju da će prekinuti put u EU, jer je za Srbiju najbolje da bude politički i vojno neutralna.

Uprkos suprotim zalaganjima, funkcioneri ovih stranaka tvrde da su jedni drugima prvi izbor, ali nisu radi da objasne kako će stići do dogovora. Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS-a na pitanje da li bi prihvatili poziv DSS-a za političku i vojnu neutralnost Srbije kaže da „češće u vlasti nije i ne može da bude važnije od našeg programa” i objasnio da oni jesu za vojnu neutralnost, ali da žele i ulazak zemlje u EU, kao i najbliže odnose sa Rusijom i Amerikom.

Jorgovanka Tabaković, naprednjački kandidat za premijera, rekla je da DSS-ov sumnjičav stav prema EU ne može da bude prepreka za dogovor, a put u EU je neupitan sve dok se ne postavi pitanje Kosovo ili Evropa”. Dojučerašnji koalicioni partner DSS-a, lider NS-a Velimir Ilić, koji je sada na izbornoj listi SNS-a, takođe, misli da će njegova nova koalicija postići dogovor sa DSS-om: „Nisu to razlike koje se ne mogu prevazići – malo ćemo da popustimo mi, malo oni i formulisaćemo zajedničku politiku.”

I Nenad Popović, potpredsednik DSS-a, ubeđen je da će do dogovora doći: „Verujem da ćemo uspeti da ubedimo SNS da je put političke neutralnosti najbolji za budućnost Srbije.”

Ukazujući baš na decidan i vrlo jasan stav DSS-a o neutralnosti, analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je velika enigma mogu li te dve stranke da se dogovore, ukoliko SNS ne prihvati paket stavova DSS-a. Prema Stankovićevim rečima, dok je DSS vrlo decidno za neutralnost i precizan oko Kosova, SNS ostaje akter u politici „i Kosovo i Evropa”, ali ta njihova ideja nije potpuno jasna, kako po pitanju budućih koraka na putu evrointegracija i odbrane nacionalnih interesa na Kosovu, tako i po pitanju onoga što je sadašnja vlast na tim poljima činila. Stanković ističe da je, na primer, SNS načelno kritikovala vlast, ali ne i briselske sporazume o Kosovu, kao što je to činio DSS, a, što se tiče evrointegracija, Aleksandar Vučić je zamerio što one nisu išle brže, dok je DSS za prekid tog puta. Stanković je skeptičan i koliko bi ta vlada trajala, ako bi nekako i bila formirana: „Da bi vlada trajala mora da ima jasne stavove, videli smo kako je završila vlada formirana 2007. godine, nije sastavila ni godinu dana.”

Đorđe Vuković iz Cesida, međutim, ističe da ne vidi razlog za preterano moralisanje: „Niko neće u kampanji reći da će sprovoditi nečiji tuđi program, već ono što je njegovim biračima prihvatljivo. Posle izbora će svako videti kakva je situacija, pa će se prema njoj i ponašati. Nije to samo specifično za SNS i DSS, to važi i za sve ostale stranke. Tako da, ako SNS i DSS budu u prilici da mogu da formiraju vladu, onda treba i očekivati da će se dogovoriti. U Srbiji, kao i svugde u svetu kad se prave koalicije, reč ne obavezuje političare, jer kad bi se vi dosledno držali onoga što ste rekli, onda nikada ne bismo formirali vladu. Ne bih ja toliko moralisao.”

Stanković i Vuković se slažu da SNS i DSS sve češće biračima upućuju poruku da je njihov dogovor moguć, kako bi ih motivisali da glasaju za njih.

M. Čekerevac

objavljeno: 13.04.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.