Petrović: Posle statusa kandidata, agraru 40 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2012, 02:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović: Posle statusa kandidata, agraru 40 miliona evra

BEOGRAD -

Poljoprivreda Srbije će iz pretpristupnih fondova EU (IPA) od 2014. moći da računa na najmanje 40 miliona evra godišnje, nakon što Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU), izjavio je ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović.

"Koncipirali smo sistem da taj novac ide u proizvodnju i preradu voća, povrća, mesa i mleka", rekao je Petrović novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Beogradu.

On je kazao da će Srbija "pun kapacitet" korišćenja beneficija iz EU dobiti kada postane član Unije, ali da je u ovom trenutku iz IPA fondova zemlji godišnje na raspolaganju 200 miliona evra.

"Zemlje koje su bile u sličnoj situaciji u kojoj je Srbija sada u procesu pridruživanja EU su oko 20 odsto tog novca koristile za poljoprivredu, što u našem slučaju znači oko 40 milona evra", objasnio je Petrović.

On je naveo da ministarstva razgovaraju o tome kako bi procentualno najbolje bilo da se taj novac raspodeli i upotrebi.

Petrović je kazao da će predložiti predsedniku Vlade i Kancelariji za evropske integracije da iz evropskih fondova poljoprivredi na raspolaganje bude stavljeno više od 40 miliona evra.

On je zaključio da je kandidatura za članstvo u EU "sertifikat" Srbije za investitore i dodao da će status kandidata pomoći povećanju ulaganja u Srbiju i njenoj konkurentnosti na tržištu.

"Status kandidata je licenca da je u Srbiju bezbedno investirati. To je pokazatelj da smo dobri partneri", rekao je ministar poljoprivrede i trgovine Srbije Dušan Petrović.

On je rekao da je prilikom posete Briselu pre dva dana pozvao investitore da ulažu u navodnjavanje i korišnjenje biomase u Srbiji, jer u tim oblastima ima velikog potencijala.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.