Pastor: Srbija treba da uđe u NATO

Izvor: Blic, 04.Mar.2012, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pastor: Srbija treba da uđe u NATO

"Srbija treba da prekine sa politikom vojne neutralnosti i da uđe u NATO, pošto bi to ubrzalo njene evropske integracije", izjavio je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

"Srbija treba da postane zapadno orijentisana zemlja, koja gradi odnose evropskog i transatlanskog savezništva. Nema nijedne bivše socijalističke zemlje koja se uoči članstva u EU nije pridružila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << NATO-u", rekao je Pastor u intervjuu za novosadski "Mađar so".

Ocenio je da bi raskid sa vojnom neutralnošću u velikoj meri ojačao i sposobnost zemlje da privuče kapital, budući da je "opštepoznato" da kapital traži stabilne i bezbedne zemlje.

Pastor je kazao da će glavni zadatak za novu Vladu Srbije biti da što pre dobije datum početka pregovora o pridruživanju EU, jer zbog kašnjenja u pridruživanju zemlja godišnje ostaje bez jedne milijarde nepovratnih razvojnih sredstava i dodatne jedne milijarde evra za podršku poljoprivredi.

On se založio za izmene kojima bi, pored Vojvodine, autonomiju trebalo obezbediti i drugim delovima Srbije. Pastor je istakao da bi Vojvodina morala da ima zakonodavnu, izvršnu i delimičnu sudsku autonomiju u budućnosti.

Potpredsednik Vlade Vojvodine je izrazio negodovanje jer je centralna vlast pokrajinu u poslednjih pet godina uskratila za 62 milijarde dinara infrastrukturnih, odnosno sredstava za razvoj i ocenio da se to "u jednoj normalnoj pravnoj državi ne bi moglo dogoditi".

Povezane vesti: Kineski bager uklanja zaostale NATO bombe Rasmusen: Nasilje na Kosovu neprihvatljivo, ima pozitivnih koraka Bilt za dve vrste razgovora o Kosovu, Tači: Taj predlog je prevaziđen Genšer: Srbija nesumnjivo pripada EU Ištvan Pastor: Doveden u pitanje proces evrointegracija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pastor: Srbija u NATO

Izvor: B92, 04.Mar.2012

Novi Sad -- Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor ocenio je da Srbija treba da prekine sa politikom vojne neutralnosti i da uđe u NATO...On je ocenio da bi ulazak u NATO ubrzao evropske integracije Srbije..."Srbija treba da postane zapadno orijentisana zemlja, koja gradi odnose evropskog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.