Parlament Holandije čeka potvrdu saradnje Srbije i Haga

Izvor: Blic, 09.Jun.2011, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament Holandije čeka potvrdu saradnje Srbije i Haga

HAG - Poslanik holandske vladajuće Liberalne stranke (VVD) Han ten Bruke izjavio je danas agenciji Beta da "većina u Parlamentu" Holandije smatra da je za ratifikaciju Sporazuma EU i Srbije o stabilizaciji i pridruživanju potrebna potvrda da je saradnja Beograda sa Tribunalom u Hagu zaista unapređena.

Poslanik je rekao da je Vlada Holandije ipak "već odlučila" da odobri Sporazum EU i Srbije o stabilizaciji i pridruživanju.

Na pitanje agencije Beta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zašto se on, kao predstavnik vladajućih liberala, na jučerašnjoj sednici parlamentarnog Odbora za evropska pitanja usprotivio stavljanju ratifikacije na dnevni red donjeg doma, Ten Bruke je odgovorio da saradnju Srbije sa Hagom treba da "uverljivo" potvrdi tužilac Bramerc.

"Za nas, kao parlamentarnu većinu - protivno našoj vladi koja je već odlučila da potpiše Sporazum - ratifikacija Sporazuma je bila i još je uslovljena uverljivom izjavom glavnog tužioca Serža Bramerca da se saradnja Srbije poboljšava.

Hapšenje Ratka Mladića je odlično, ali je mnogo zakasnilo", ocenio je poslanik. "Bramerc je jasno rekao da ga još valja uveriti da će biti preduzete akcije protiv mreža koje su Mladića štitile i jasno je stavio do znanja da očekuje delovanje na hapšenju Gorana Hadžića", dodao je on.

Rasprava o ratifikaciji biće, kako je naznačio Ten Bruke, stavljena na dnevni red Parlamenta kada poslanici "budu uvereni da je Srbija ne samo načinila odličan korak hapšenjem Mladića, već i pošla novim putem, kao što je Hrvatska učinila posle hapšenja Gotovine".

"Nema poklona. Naš stav ostaje strog, ali pravičan", zaključio je Ten Bruke, poslanik stranke holandskog premijera Marka Rutea. Poslanik Hrišćansko-demokratske partije (CDA) Henk-Jan Ormel juče je predložio da ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bude stavljena na dnevni red Parlamenta, ali je to odbila većina članova Odbora za evropska pitanja.

Demohrišćani su manji partner liberala u koalicionoj vladi. Dve vladajuće stranke, po jučerašnjem glasanju i današnjim izjavama poslanika Ten Brukea i Ormela, imaju suprotne stavove o ratifikaciji sporazuma sa Srbijom.

Ormel je ranije danas za Betu rekao da će, čim bude obezbedio većinu, ponovo predložiti da Parlament raspravlja o ratifikaciji.

"Pokušaću opet, čim utvrdim da postoji većina", naglasio je Ormel u izjavi za Betu.

Ormel je za odbijanje njegovog jučerašnjeg predloga da se pokrene procedura ratifikacije okrivio poslanika opozicione Radničke (Laburističke) partije (PVDA).

"Radnička partija me je pre sastanka podržala, pa sam zaključio da postoji većina, budući da su podršku mom predlog dale i dve manje partije - D66 i zeleni. Tokom zasedanja, medjutim, Radnička partija je promenila mišljenje i glasala protiv... Zahvaljujući laburistima, moj predlog je na glasanju izgubio", naglasio je Ormel.

Povezane vesti: Radikali traže sednicu Skupštine o saradnji sa Hagom Srbiji otvoren put ka Evropskoj uniji Bramerc: Srbija sarađuje, ali smo krajnje zabrinuti - ne hapse Mladića i Hadžića Holandija protiv kandidature Srbije Samo SAD mogu da promene stav Holandije
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Parlament Holandije čeka potvrdu saradnje Srbije i Haga

Izvor: EMportal, 09.Jun.2011

Poslanik holandske vladajuće Liberalne stranke (VVD) Han ten Bruke (Haan ten Broeke) izjavio je danas da "većina u Parlamentu" Holandije smatra da je za ratifikaciju Sporazuma EU i Srbije o stabilizaciji i pridruživanju potrebna potvrda da je saradnja Beograda sa Tribunalom u Hagu zaista unapređena.

Nastavak na EMportal...

Parlament Holandije čeka potvrdu saradnje Srbije i Haga

Izvor: Studio B, 09.Jun.2011

Poslanik holandske vladajuće Liberalne stranke (VVD) Han ten Bruke izjavio da "većina u Parlamentu" Holandije smatra da je za ratifikaciju Sporazuma EU i Srbije o stabilizaciji i pridruživanju potrebna potvrda da je saradnja Beograda sa Tribunalom u Hagu ..Poslanik je rekao da je Vlada Holandije ipak...

Nastavak na Studio B...

SPP TEK KADA BRAMERC PRUŽI UVERENJE

Izvor: Kurir, 09.Jun.2011

HAG - Han ten Bruke iz Liberalne stranke kaže da većina u Parlamentu Holandije smatra da je za ratifikaciju SPP neophodna potvrda da je saradnja sa Hagom unapređena...Ten Bruke smatra da saradnju Srbije sa Hagom treba da "uverljivo" potvrdi tužilac Bramerc..."Bramerc je jasno rekao da ga još valja...

Nastavak na Kurir...

Holandija: Srbijo, zakasnili ste s Mladićem

Izvor: TvojPortal.com, 09.Jun.2011

/vesti online/ Poslanik holandske vladajuće Liberalne stranke (VVD) Han ten Bruke izjavio je danas da "većina u Parlamentu" Holandije smatra da je za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potrebna potvrda da je saradnja Beograda sa Tribunalom u Hagu zaista unapređena. Potpredsednik...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.